Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Over suikerbonen en de pil

Marina 30 oktober 2020

In 1961 bracht de Vlaamse vrouwenarts Nand Peeters een nieuw voorbehoedsmiddel uit: de anticonceptiepil Anovlar. Peeters was diep begaan met het lot van vrouwen die op hoge leeftijd nog zwanger werden, met de bijhorende risico’s op complicaties voor zowel moeder als kind, om maar niet te spreken over de levensbedreigende praktijk van illegale abortussen. Die 'pil' heeft het leven van duizenden vrouwen veranderd: door gezinsplanning konden ze een carrière opbouwen, het kerngezin werd kleiner, er kwam meer comfort en seks werd losgekoppeld van voortplanting. Genieten mocht, de seksuele revolutie was een feit. Peeters, werkzaam in een katholiek ziekenhuis en docerend aan een katholieke universiteit werd ontslagen. Het Vaticaan schreef de encycliek Humanae Vitae.

Zo verhaalt Dirk Musschoot (1961) over een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van het gezinsleven in Vlaanderen. Om dan vervolgens niet te weten hoe zijn ouders aan gezinsplanning deden (welk kind wil beseffen dat ze ‘het’ doen? ), maar dat hij nu, jaren later, ervan overtuigd is dat de komst van zijn jongere zus geen ongelukje was, maar gewenst en gepland. Dit is de essentie van het boek: historische feiten worden afgewisseld met schetsen uit Musschoots familiealbum; droge data (meervoud van datum, maar ook het Engelstalig equivalent van ‘facts’), worden opgesierd met weetjes – zoals bijvoorbeeld dat het gebruik om doopsuiker uit te delen bij een geboorte terug te leiden is naar de Romeinen, die in honing gedrenkte amandelnoten schonken.

Musschoot werd na een eerste carrière als hobby-interviewer voor vrije radio’s fulltime krantenjournalist en schrijver. Zeventien jeugdboeken later, bekroond met o.a. een Boekenwelp en buitenlandse vertalingen, ging hij ook voor volwassenen schrijven. Werken met een historische grondlaag, steeds rijk gestoffeerd met foto’s en persoonlijke verhalen. In Wij gaan naar Amerika volgt hij de emigratie van 150.000 landgenoten naar de VS en Canada. Moeder is weg schetst de strijd van zijn moeder tegen Alzheimer.

Deze korte bio leest als de signatuur van Toen geluk nog heel gewoon was: een kader (hier de geschiedenis van het gezin in Vlaanderen, binnen de context van 100 jaar (bege)leiding van de Gezinsbond), opgevuld met een spinnenweb waar de draden met historische gebeurtenissen omweeft zijn door anekdotes en verhalen. Als dikke spin midden in het web zit de verteller die soms badinerend, soms met analytische ernst eigen kennis en foto’s mengt met objectief onderzoeksmateriaal.

Dit format geeft heel wat voordelen: de schrijver kan vrijuit freewheelen en opgaan in zijn jeugdherinneringen om dan op Wikipedia-wijze de lezer terug naar de geschiedenisles te loodsen. Zo krijg je een vlot lezend verhaal, niet verzwaard met de gebruikelijke voetnoten en referenties uit geraadpleegde documentatie. Die lijst van publicaties vindt de lezer achteraan, waar een snelle scanning leert dat grosso modo het merendeel van de geraadpleegde bronnen binnen de laatste tien jaar werden uitgegeven. Recent feitenmateriaal betekent actuele geschiedschrijving.

De aangeraakte onderwerpen zijn indrukwekkend divers in hun schijnbare eenvoud: van verliefd, verloofd, getrouwd naar kindjes kopen en ze opvoeden, van op vakantie gaan tot het legenestsyndroom. Vul dit aan met: Tupperwareparties, nonkel Bob, Bom- en Bam-vrouwen, van deken naar donsdeken, Softenonkinderen en ADHD, vakantiekolonies en Witte Mars… Musschoot zoomt in tot op microniveau. Een rasverteller die weet dat geschiedenis zo pas echt tot leven komt. Soms gaat hij hierin wat irriterend ver. De lezer zit bijvoorbeeld niet te wachten op zijn verhaal hoe hij thuis hoger zakgeld bedong.

Wie 'Vlaams' en '100 jaar' zegt, denkt aan streektaal en ‘nieuwe spellingsregels’. Geen angst: Musschoot hanteert consequent het algemeen Nederlands, een sporadisch dialectwoord wordt uitgelicht. Eén uitzondering: 'kakkernestje*'. Een knipoog van de Gentenaar?

Toen geluk nog heel gewoon was is een vlot geschreven tijdsdocument dat voor de oudere Vlaamse lezer een warme trip down memory lane betekent, en de jongere leert waarom zijn grootouders maar niet over Expo ’58 kunnen zwijgen (het was hun huwelijksreis). Nederlanders vinden er de Dolle Mina’s en Ad Vissers' Toppop terug.

En foto’s uit de oude doos… wie kan dat weerstaan?

*kakkernestje: een nakomertje, Waaslands dialect.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marina

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur