Mooi leesbaar verhaal, wel veel ellende
Cussy Mary, ook wel Libel genoemd werkt al boekbezorgster bij de Packhorse Librarians, een project in Kentucky om mensen uit afgelegen gebieden toegang tot boeken en tijdschriften te geven. Op haar muilezel Junia brengt ze de materialen rond.
Libel heeft een blauwe huidskleur en wordt daardoor behandeld al kleurling met het bijbehorende racisme. Ze woont met haar vader, die mijnwerker is, in een afgelegen huis. Libel is de laatste uit een familie van blauwe mensen.
Haar vader zoekt een echtgenoot voor haar en zo beland ze bij de oude en gewelddadige Charlie Frazier. Gelukkig duurt dit maar kort, maar Charlies broer, de dominee gaat achter Libel aan. Na een noodlottige gebeurtenis sluiten de vader van Libel en de dokter een deal. Libel moet zich laten onderzoeken of er een geneesmiddel tegen de blauwe huidskleur is.
Er zitten vele thema's in dit goed leesbare boek. Racisme, armoede, analfabetisme, maar ook hoop en liefde. De balans is echter wat zoek, er zit wel erg veel ellende in en het zit Libel nooit mee.
De auteur heeft grondig onderzoek gedaan naar de leefomstandigheden in de jaren 30 in afgelegen gebieden en naar de blauwe en andere ziektes. Ze geeft zelf ook toe dat ze hier en daar wat feiten heeft verdraaid zodat ze beter in het verhaal passen.
De historische waarde van het verhaal geeft een waardering van 4 sterren. Anders waren het er voor mij 3 geweest vanwege de aaneenschakeling van ellende en tegenslagen.
Een welkome toevoeging is wat mij betreft de waarde die toegekend wordt aan kunnen lezen en aan boeken en informatieve tijdschriften. Er worden vele boektitels genoemd, die een fervent lezer zal willen opzoeken.