Goede thriller

Marina67 21 februari 2025
Dit verhaal kent 2 verhaallijnen, één over een moord die lijkt op 2 cold cases, de andere over de cultuur van de Ladu, een oud Sardijns volk.

Mara Rais en Eva Croce worden geïntroduceerd. Twee pittige tantes met een verleden, weggestuurd bij Moordzaken en belast met de nieuwe afdeling Onopgeloste Zaken. Dat betekent oude dossiers doorspitten in een kelder. Ze komen in contact met een rechercheur die terminaal is en graag wil dat zij duiken in twee cold cases uit 1975 en 1986 waarbij rituele moorden waren gepleegd. Ze krijgen echter geen toestemming totdat Dolores wordt vermist en er angst is dat zij ten prooi is gevallen aan een sekte die zich bezighoudt met oude rituelen.

Intussen lezen we het verhaal van Bastianu Ladu, die met zijn familie leeft in het diepe binnenland van Sardinie. Zij leven dichtbij de natuur en offeren aan de Moedergodin.

Het is geen makkelijke thriller, het boek kent veel diepgang, verhaalt over de Sardijnse cultuur en antropologie en er zijn veel personages. Ook is het Sardijns niet vertaald, wel staat er een begrippenlijst achterin het boek. Maar er is "overheen" te lezen, de begrippenlijst is niet nodig om het verhaal te kunnen volgen.
De personages Rais en Croce zijn interessant en verfrissend en het geheel doet zeer zeker denken aan de Witte stad serie van Eva Garcia Saenz de Urturi, één van mijn favoriete series. Er is veel aandacht voor het politiewerk en verhoortechnieken.
Mijn beoordeling stevende dan ook af op 5 sterren maar het werden er toch 4,5. Het verhaal eindigt nogal abrupt met wat open eindjes. Het wordt bijvoorbeeld niet duidelijk hoe de Ladu verhaallijn erin past, al kun je dat als lezer wel invullen. Maar dat blijft wel gissen. De ontknoping van de moordzaak is verrassend, al had je dit als oplettende lezer wel kunnen zien aankomen. Ook lijdt de politie wel erg veel verliezen.
Al met al zeer de moeite waard!

Meer recensies van Marina67