Prachtige en levendige omschrijving van een ongelooflijk sterke vrouw
'Daar waar de rivierkreeften zingen' is de eerste roman geschreven door Delia Owens. Het kwam eerder ook uit onder de titel 'Het moerasmeisje', dat eveneens een mooie titel is voor het boek. Al past 'Daar waar de rivierkreeften zingen' nog net iets beter bij het verhaal en waarom dit juist zo is, zal je zeker en vast ontdekken wanneer je het boek zelf leest.
Delia Owens is naast auteur ook zoöloog en dit merk je echt in haar boek. Ze heeft een grote passie voor de vogels, insecten, planten... die in het moeras leven en beschrijft prachtig hoe hun leven eruit ziet. Naast het feit dat dit een geweldig boek is, heeft het het vermogen je ook heel wat bij te leren over de omgeving waarin het zich afspeelt.
'Daar waar de rivierkreeften zingen' vertelt het verhaal van Catherine Clark, of beter gezegd Kya. In het begin van het boek lees je hoe haar moeder haar achterlaat. Vervolgens laten haar broers en zussen haar eveneens achter. Dit is een gegeven waarmee ze blijft worstelen doorheen het boek: namelijk de eenzaamheid en de vraag over waarom ze werd achtergelaten...
Kya is echter niet meteen helemaal alleen, maar heeft haar vader nog. Ze hebben geen goede band, aangezien haar vader een gewelddadige dronkaard is die het hele gezin terroriseert. Doordat ze op elkaar aangewezen zijn, zie je wel hoe Kya uiteindelijk een betere band met haar vader opbouwt en hoe het een tijdje goed gaat. Even later, gaat het alweer bergaf en verdwijnt haar vader. Zo komt ze er helemaal alleen voor te staan.
Kya wordt gekweld door eenzaamheid, maar desondanks houdt ze haar ogen open voor de wonderen der natuur in het moeras. Je krijgt veel beschrijvingen mee van alles wat zich in het moeras voordoet, alles wat er leeft en groeit en bloeit. Dit maakt het boek iets luchtiger en leidt even af van het eenzame leven dat Kya leidt en hoe het lijkt alsof de personen om wie ze geeft haar telkens in de steek laten.
Ze komt personen tegen die niet altijd in haar leven zullen blijven en die haar teleurstellen, maar er zijn ook enkele personen op wie ze kan blijven rekenen. Dit leidt tot een hartverwarmend verhaal. Zo leert ze al snel Jumpin' kennen, een zwarte man met een winkel, aan wie ze mosselen kan leveren in ruil voor brandstof voor haar boot en geld om eten te kopen. Jumpin' behandelt Kya al snel als familie en zo probeert ook zijn vrouw Mabel voor Kya te zorgen. Hoe hun relatie groeit is mooi om lezen.
Het verhaal is echter ook doorweven met een moordzaak. Een man die Kya kende en met wie ze een relatie had, wordt dood teruggevonden. Al snel denkt de sheriff aan moord. In de zoektocht naar de moordenaar is het erg duidelijk dat Kya als anders wordt bestempeld en dat het dorp haar hierdoor niet vertrouwt. Hun verdenking valt al van bij het begin op Kya en die lijken ze niet te kunnen loslaten. Dit leidt ook weer tot een erg spannende verhaallijn.
Over het algemeen is het een boek gevuld met mooie, inspirerende quotes. Je kunt het gewoonweg niet wegleggen, je wilt steeds maar verder met het verhaal. Je kunt je tevens volledig inleven in de wereld van Kya, gevuld met zoveel moois maar ook een intense eenzaamheid die telkens lijkt terug te komen. Los daarvan is Kya een sterk hoofdpersonage dat je goed leert kennen en die je erg kan inspireren.
Ik geef graag nog een quote mee die mij is bijgebleven uit het boek: "Sommigen van hen herinnerden zich hoe ze als klein meisje, blootsvoets en gekleed in een sjofele, te grote jas naar het dorp was komen varen om grutten te kopen in de supermarkt. Anderen (...) omdat ze uit haar boeken hadden geleerd hoe het moeras land en zee verbindt en hoe die twee elkaar nodig hebben." (p. 327, 2019)
Dit boek heeft alles: mooie beschrijvingen en levenslessen, spanning, verdriet, vriendschap, liefde en romantiek... Je zult er geen spijt van hebben!