Welke geheimen herbergt het verleden?
Beknopte inhoud:
Blanca wordt wakker in een kamer die ze niet herkent. Ze heeft geen idee waar ze is of wie ze zelf is. Een vrouw verzorgt haar, een vrouw die ze niet herkent maar die zegt haar moeder te zijn. De vrouw beweert dat Blanca een ongeluk had en daardoor haar geheugen kwijt is. Maar waarom dient ze Blanca dan dagelijks slaapmiddelen toe? Blanca voelt dat er iets niet klopt, maar is te machteloos om er iets aan te doen.
Noora groeide, samen met haar twee oudere broers , op op een eiland. De dag dat haar ouders haar vertellen dat ze gaan scheiden, vlucht de zesjarige Noora het bos in. Daar vindt ze een baby. Een vrouw neemt de baby over en beweert dat ze hem naar de politie zal brengen. Van de baby of van de vrouw zijn er achteraf geen sporen terug te vinden. Iedereen denkt dat het verhaal een schreeuw om aandacht was van Noora en ze wordt niet geloofd. Het voorval blijft haar achtervolgen. Nu, twintig jaar later, wil ze nog steeds aantonen dat ze geen fantaste is en dat ze altijd de waarheid sprak.
Lukt het Blanca om te ontsnappen aan de vreemde vrouw die zogezegd voor haar zorgt? Kan Noora aan de eilandbewoners bewijzen dat ze geen waanideeën heeft? Wat is de link tussen de twee jonge vrouwen?
Over het boek:
‘De vondeling’ is een meeslepende, psychologische thriller van Anita Terpstra.
Vanaf de eerste bladzijde ben je opgenomen in het verhaal. Je voelt als het ware de machteloosheid van Blanca, haar onmacht om iets aan haar situatie te doen. Plots stopt het verhaal rond Blanca om dan over te gaan naar het verhaal van Noora. Aanvankelijk voelde dit aan als een teleurstelling, want ik wilde echt wel weten hoe het verder zou gaan met Blanca. Maar eens het deel rond Noora echt op gang komt, is dit deel van het boek minstens even meeslepend als het eerste deel. Het begint je als lezer dan stilaan te dagen wat er gebeurd zou kunnen zijn in het verleden. Toch blijft het slot van het verhaal een complete verrassing.
De schrijfstijl van Anita Terpsta is toegankelijk, je leert beetje bij beetje de personages beter kennen. Ze weet je empathie op te wekken voor de twee hoofdpersonages, Blanca en Noora.
Het verhaal wordt verteld in een rustig tempo, maar op het einde wordt er plots een grote sprong gemaakt die nogal onduidelijk is. Persoonlijk vind ik dit wel jammer voor een boek dat me voor de rest heel sterk aanspreekt.
Voor mij was dit boek een eerste kennismaking met deze schrijfster, maar ik ben zinnens om zeker nog meer werken van haar te lezen.
Met dank aan uitgeverij Cargo voor het recensie-exemplaar van dit boek.
Algemene info:
ISBN: 978 94 031 3397 3
Uitgeverij: uitgeverij Cargo
Genre: thriller
Aantal pagina’s: 270
Link: https://www.uitgeverijcargo.nl/boek/de-vondeling/
Over het boek:
‘De vondeling’ is een meeslepende, psychologische thriller van Anita Terpstra.
Met dank aan uitgeverij Cargo voor het recensie-exemplaar van dit boek.
Algemene info:
ISBN: 978 94 031 3397 3