Historische thriller

Maritaleest 07 april 2025
‘Dodenval’ is het zevende deel in de historische politiereeks van Christian De Coninck. Ook in dit deel zijn Cyriel De Cruyenaere en Lodewijk Pynaert de hoofdpersoanges.
Het verhaal in ‘Dodenval’ speelt zich af in Brussel in 1923. Cyriel De Cruyenaere en Lodewijk Pynaert, respectievelijk inspecteur en hoofdinspecteur bij het parket van de politie, worden met twee zaken geconfronteerd. De moord op Bernadette, de dochter van een rijke industrieel, en een brutale overval op een bank met explosieven. Beide zaken zijn van een zodanig belang dat de politiemannen onder druk gezet worden om rap tot een oplossing te komen.
In ‘Dodenval’ word je ondergedompeld in een geheel eigen sfeer door de tijd en de setting waarin het verhaal zich afspeelt. We verplaatsen ons naar de vorige eeuw, een tijd waarin de politie totaal niet over de hedendaagse gesofisticeerde technieken beschikte om een misdaad op te lossen. Ook de gebruikte taal en omgangsvormen waren totaal anders, er was een veel strikter protocol over hoe je je hoorde te gedragen.
Christian De Coninckl schrijft in een eenvoudige en duidelijke taal, met veel oog voor details en soms met een subtiele humoristische twist. Het boek laat zich vlot lezen en straalt een gemoedelijke sfeer uit. Het plot van het verhaal is goed opgebouwd en leuk om volgen. De ontknoping was voor mij een totale verrassing. De schrijfstijl van De Conick is beeldend, waardoor je je in je hoofd probleemloos kan verplaatsen naar het Brussel uit de vorige eeuw. Zonder dat je er echt bij stilstaat krijg je toch heel wat info over de leefsituatie en de omgangsvormen uit deze periode.
Ik kijk er nu al naar uit om ‘Dodenmasker’ te lezen, het eerstvolgende boek van Christian De Coninck dat op 16 april zal verschijnen.

Meer recensies van Maritaleest