meeslepend en ontroerend
Beknopte inhoud:
Op pinkstermaandag 1928 duikt op een plein in Neurenberg een jonge man op. Hij kan niet praten en amper stappen. Hij lijkt zich niets te herinneren. Hij wordt voorlopig opgesloten in een gevangenis om te achterhalen wie hij is en waar hij vandaan komt. Uiteindelijk komt aan het licht dat hij Kaspar Hauser noemt, waar hij vandaan komt blijft een raadsel. Stilaan leert hij praten en verkent hij de wereld.
Een jong meisje, Isolde, en rechter Feuerbach steunen de jongeman, die door velen afgeschilderd wordt als een oplichter. Zal de waarheid over de afkomt van Kaspar uiteindelijk aan het licht komen?
Over het boek:
‘De kelderkinderen’ is een ontroerende roman van Kristien Dieltiens.
Het verhaal is geïnspireerd op historische feiten. Kaspar Hauser heeft echt bestaan. Een aantal feiten uit het verhaal mogen als waarheid worden aanvaard (ik vermeld deze hier niet om het leesplezier voor toekomstige lezers niet te bederven). Rond deze waargebeurde feiten bouwde de schrijfster een fictief verhaal op.
‘De kelderkinderen’ leest heel vlot en houd je in zijn greep. Een fictief hoofdpersonage in het boek is Manfred Ostheim. Manfred wordt geboren in Hongarije met een hazenlip. Door de vooroordelen van zijn tijd wordt hij verweten en uitgesloten omwille van zijn afwijkende uiterlijk. Zijn ouders vormden een liefdevol koppel en beschermden Manfred zoveel mogelijk tegen de buitenwereld. Als hij zes jaar is overlijdt zijn vader en staat het leven van Manfred op zijn kop. Manfred vindt een houvast in de heiligenprentjes van zijn moeder en hecht heel veel belang aan voortekens.
De schrijfster weet de levens van Manfred en Kasper op een ingenieuze manier met elkaar te verweven.
De hoofdpersonages in het boek worden goed uitgewerkt: de zoektocht van Kaspar naar zijn eigen identiteit, de strijd van Manfred tegen zijn eigen ‘lafheid’. We komen stilaan meer te weten over het verleden van Kaspar door uitgebreide passages uit zijn dagboek, een dagboek dat voor sommigen een bedreiging lijkt te vormen.
Met dank aan uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts voor het recensie-exemplaar van dit boek.
Over het boek:
‘De kelderkinderen’ is een ontroerende roman van Kristien Dieltiens.