Iedereen liegt.

Maritaleest 20 juni 2024
Beknopte inhoud:
Sara Linton en Will Trent zijn op huwelijksreis naar de McAlpine Family Lodge, een resort diep verscholen in de Appalachen. Het lijkt op het eerste zicht een sprookjesbestemming. Het resort wordt al generaties lang beheerd door de familie McAlpine.
Reeds de eerste dag merken Will en Sara dat het er niet zo idyllisch is als ze eerst dachten, tussen de verschillende familieleden van de McAlpines zijn er hoogoplopende spanningen. Iedereen lijkt er te liegen.
De dochter Mercy heeft, nadat haar vader ten gevolge van een ongeluk in een rolstoel terecht kwam, het beheer in handen. Sedert zij de leiding heeft, bloeit de zaak. Desondanks lijkt ze door niemand gewaardeerd te worden en moet ze heel wat bitsige opmerkingen van haar familieleden slikken.
De eerste nacht van hun verblijf treft Will Mercy stervende aan. Het gaat duidelijk om moord. Will, special agent bij het Georgia Bureau of Investigation, kan het niet laten om de zaak te onderzoeken. Wat een romantische vakantie had moeten worden voor hem en Sara, verandert in een moordonderzoek. Aanvankelijk lijkt het voor de hand te liggen wie de dader is, maar niets is wat het lijkt. Verschillende mensen blijken naderhand hun eigen motieven te hebben voor de moord. Eén ding is zeker, de moordenaar moet gezocht worden onder de achttien aanwezigen in het resort. Maar wie van hen is in staat tot moord?

Over het boek:
Met ‘Waarom we logen’ bewijst Karin Slaughter eens te meer dat ze tot de top van de allerbeste thrillerauteurs dient gerekend te worden. Ze slaagt er als geen ander in om spannende plotwendingen en complexe onderlinge relaties te verweven in haar verhaal.
Ook in dit boek zijn special agent Will Trent en patholoog-anatoom Sara Linton de hoofdpersonages. In de eerdere boeken van Karin Slaughter maakten we kennis met hen en zagen we hoe hun liefdesrelatie moeizaam tot stand kwam. Intussen zijn ze getrouwd.
Will kampt met een trauma uit zijn jeugdjaren die hij, na de dood van zijn moeder, in een instelling doorbracht. Ook nu weer wordt hij onverwacht geconfronteerd met dit trieste verleden.
Niet alleen de hoofdpersonages worden met veel diepgang beschreven. Ook de andere personages zijn geloofwaardig uitgewerkt; elk met hun eigenheden, trauma’s en geheimen. Geheimen die doorheen het verhaal stilaan aan het licht komen.
‘Waarom we logen’ speelt zich af in een afgelegen resort in de bergen. De mannen zwaaien er de plak, de vrouwen worden in een onderdanige positie gedwongen. De setting leent zich heel goed tot een dergelijk ‘locked-room’ mysterie. De dader moet zonder meer gezocht worden onder de achttien aanwezigen in het resort. Door een stortvloed is de plaats tijdelijk afgesloten van de buitenwereld.
Voor de lezer blijft het tot op het eind een raadsel wie de moord pleegde. Je kan ervan uitgaan dat de voor de hand liggende dader het uiteindelijk niet zal geweest zijn, maar is dit wel zo? Is er trouwens wel iemand echt onschuldig?
‘Waarom we logen’ is absoluut een aanrader als je van dit genre houdt. Het boek raakt je diep, doordat het niet alleen spannend is, maar ook emotioneel meeslepend door de hartverscheurende ervaringen van een aantal personages.

Met dank aan uitgeverij HarperCollins voor het recensie-exemplaar van dit boek.

Algemene info:
ISBN: 978 94 027 1533 0