Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Roman over de hindernissen van het dagelijks leven

Maritza Dubravac 09 maart 2015 Boekverkoper

“Er zijn al best veel mensen dood. … Maar of het me raakt, blijft onvoorspelbaar.” Met deze openingspassage zet Jannah Loontjens (1974), filosoof en schrijver van meerdere dichtbundels en romans, de toon van haar roman Mischien wel niet. Een roman die – volgens de flaptekst – belangrijke thema’s van onze tijd aanhaalt, zoals bijvoorbeeld de keuzevrijheid waar we allemaal mee te maken hebben en het sociale leven dat zich tegenwoordig meer en meer afspeelt op social media als Facebook en op Whatsapp.

We volgen hoofdpersonage Mascha gedurende vier dagen. Ze heeft twee kinderen waarvan één met haar huidige vriend, en heeft naast een succesvolle baan ook een druk sociaal leven. We komen er tevens achter dat ze vermoedt dat haar vriend een affaire heeft met de buurvrouw maar tegelijkertijd houdt Mascha er zelf ook een tamelijk onschuldige Facebookaffaire op na met een jongere Marokkaanse man, die schijnbaar woonachtig is in New York. Rode draad in dit alles is het overlijden van haar oma van moederskant en dit is van belang omdat Mascha's moeder op jonge leeftijd is weggegaan en Mascha haar moeder nooit heeft leren kennen. Ze gaat hierdoor extra nadenken over haar huidige leven en de keuzes die ze wel of niet maakt.

Jannah Loontjens heeft een roman geschreven die vooral over het dagelijks leven gaat en de sleur die hier al dan niet mee gepaard gaat. De dood van Mascha's oma zorgt voor een extra besef dat de dood voor iedereen een eindstadium is. In hoeverre geeft het leven dat Mascha leidt haar nu echt voldoening? In Rafiq, de jongere man met wie ze een affaire heeft, vindt ze de nodige spanning en tijdelijke verlichting van de dagelijkse routine die ze nodig lijkt te hebben:

“Ja, ik ben moe. Moe van de routine van mijn leven. Moe van de dagen die maar blijven komen. Alleen Rafiq leidt me af. Met zijn maffe humor en ongegeneerde vragen. Soms stel ik me voor hoe ik met hem over straat zou lopen, zijn hippe stijl naast mijn nette rokken en strakke herenbroeken.”

Bovenstaande geeft een kijk in datgene wat Jannah Loontjes moeiteloos doet: een exemplarisch beeld geven van een leven van een jonge Nederlandse vrouw die alles lijkt te hebben, maar toch haar twijfels heeft. Loontjens laat de worsteling zien van een vrouw met de uitkomst van haar dagelijks leven, iets dat weer dieper geworteld zit in de relatie van Mascha tot haar afwezige moeder. Mascha weet dat haar Facebookaffaire verkeerd is en niet echt tot iets kan leiden, maar tegelijkertijd laat dit ook zien hoe makkelijk het in deze tijd is om even te ontsnappen aan de werkelijkheid. Je hoeft niet meer de deur uit te gaan om aan je leven te ontsnappen, je kan, hoe absurd ook, verliefde gevoelens kweken voor iemand die je nog nooit in het echt gezien hebt.

Met Misschien wel niet heeft Jannah Loontjens een scherpe roman geschreven over hedendaagse thema's waarin iedereen zich kan herkennen. Ze laat zien dat datgene wat velen zullen zien als een perfect leven niet gelijk hoeft te staan aan voldoening, of, om een sterker woord te gebruiken, geluk. Het is een aanrader voor iedereen die houdt van een schrijver met een vlotte pen, maar telijkertijd niet terugschrikt om op subtiele en filosofische wijze te kijken naar het triviale. 

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Maritza Dubravac

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur