Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

De weduwe van de kolonie.

Marja Legius 15 november 2024
Generaal Johannes van den Bosch richt in 1818 de Maatschappij van Weldadigheid op en start in het Drentse Frederiksoord een uniek project voor Europa waar de arme gezinnen de kans kregen om in Wilhelminaoord en Willemsoord een nieuw leven op te bouwen. Ze kregen er een huisje met tuin en een koe en de kinderen mochten naar school. De ouders kregen er werk. Bedelaars en zwervers werden verplicht om naar straf- en werkkamp Veenhuizen of Ommerschans te verhuizen.

Rotterdamse Asschen Kaatje, Kaatje Nagtegaal leeft samen met haar aan alcohol verslaafde man Nelis in een kleine kelderwoning in de Pottenbakkerssteeg. Kaatje gaat samen met vriend Gerrit met de askar de huizen van de welgestelden langs om de as uit de haarden op te halen en ander afval. Kaatje en Nelis krijgen een dwangbevel van de gemeente om zich te melden voor de overtocht naar Drenthe. Nelis sterft onderweg en dankzij Bernhard, de onderdirecteur van de kolonie, krijgt ze de kans om in Drenthe niet naar het strafkamp maar naar Wilhelminaoord te gaan. Als weduwe krijgt ze daar wel een bestedeling toegewezen die samen met haar het boerderijtje moet gaan bestieren. Deze boerenknecht Leendert lapt de regels van de kolonie aan zijn laars en brengt zo ook Kaatje in gevaar.

Ik heb dit boek een beetje met een dubbel gevoel gelezen. Aan de ene kant leer je meer over hoe het er aan toe ging in zowel de steden in het Westen voor de armen in deze tijd als aan welke regels men zich diende te houden in de koloniën en hoe men daar leefde. Ook het leven in de plaggenhutten komt heel even aan bod. Dat had wat mij betreft iets uitgebreider gemogen. Ook het verschil met het Westen in de manier van leven van de Drentenaren en hun accent dat voor Kaatje niet te volgen was had voor mij wat meer diepgang mogen krijgen. Dit alles was allemaal heel interessant. Maar aan de andere kant waren er stukjes in het verhaal die niet zo geloofwaardig waren of gewoon niet klopten. Een stukje dat 2x keer voorkwam in het boek. Een tijdlijn die niet helemaal klopte en ergens stond gewoon de verkeerde naam genoemd. Een andere slordigheid is dat in de titel op de zijkant van het boek twee woorden aan elkaar geplakt zitten. Deze fouten hebben me een beetje het leesplezier ontnomen.

Wat voor mij voor het meeste leesplezier bezorgde was het karakter van Asschen Kaatje. Een aandoenlijk naïef meisje dat ontwikkelt tot een vrouw met twijfels maar ook doorzettingsvermogen en uiteindelijk de juiste keuzes maakt. Dus al met al een fijn verhaal om te lezen en een beetje een inkijkje geeft in de geschiedenis ten tijde van de koloniën van Weldadigheid.



Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marja Legius

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur