Hoe word je (niet) gelukkig?
Gebied 19 is een interessant en nogal kort boek van Esther Gerritse. Hoewel het kort is en ook nog eens vlot geschreven, lees je het vast niet snel uit. Het heeft namelijk behoorlijk veel inhoud.
Het verhaal op zich omvat meerdere werelden en een flink aantal personages. Maar dat van die veel inhoud zit hem vooral in de thema’s. Er zijn veel thema’s en niet de meest simpele.
Voor mij is het belangrijkste thema dat wel of niet gelukkig worden uit de titel van deze recensie. Hoofdpersoon Tomas wil dus alsmaar niet gelukkig worden en ik kan me goed inleven in zijn onwil gezien de prijs die hij zou moeten betalen voor geluk. Ik wil niet spoileren dus vind zelf maar uit wat die prijs zou zijn.
Andere aansprekende thema’s zijn de tweedeling in de maatschappij. En het gaat ook over medische ingrepen in de hersenen, m.n. in ‘gebied 19’. Die ingrepen zouden je meer happy kunnen maken, maar wat zijn de nadelen?
Al met al een goed boek. En ik zal zeker nog meer Esther Gerritsen gaan lezen!
Al met al een goed boek. En ik zal zeker nog meer Esther Gerritsen gaan lezen!