Een doorslaggevende vaardigheid
Van de eerste ademhaling, die niemand zich herinnert, tot de laatste ademhaling. Journalist Jessica Braun (1975) bespreekt het gehele adem-oeuvre in Ademen, dat in Duitsland direct na verschijning op de bestsellerlijst belandde. Zij sprak met diverse artsen, patiënten, een goeroe, sporters en zelfs met BDSM-beoefenaars. Het resultaat van haar onderzoeken en interviews is dit indrukwekkende werk geworden met als ondertitel: Hoe lucht je leven kan veranderen. Op de prachtige cover prijken takken met bloemen in de vorm van longen.
‘Artsen spreken van inspiratie wanneer ze inademing bedoelen.’
Braun laat je ongemerkt zelf ervaren wat ademen met je doet, niet zozeer door oefeningen – hoewel achterin het boek ademhalingsoefeningen staan – maar door haar schrijfstijl. Een spannend of intrigerend verhaaltje dient als inleiding, bijvoorbeeld over een vrijduiker die oefent om langer onder water te blijven, of over Braun zelf die als kind een winkeldiefstal pleegt en achtervolgd wordt. Alles beeldend, bijna filmisch beschreven waardoor het lijkt alsof je het zelf meemaakt. De korte situatieschetsen worden afgewisseld met wetenswaardigheden en soms bizarre anekdotes, en met onderzoeksresultaten waarvan de bronvermelding in de tekst staat.
Zelf doet Braun ook verslag van haar deelname aan proeven. Zo beklimt ze een gletsjer op de Grosvenediger in Oostenrijk. Dat hoofdstuk is een avontuurlijk, spannend verhaal geworden. Zeer beschrijvend is ze over een BDSM-aanschouwing en hoe adem de liefde intenser kan maken (of luidruchtiger). Ook sluit ze zichzelf vrijwillig aan op een bewakingsapparaat, waar elke beweging tijdens de slaap af te lezen valt, om informatie over haar slaapgedrag (slaapapneu en snurken) te bemachtigen. En ze ziet tijdens een operatie van een patiënt met longemfyseem, een stuk van de longen verwijderd worden. Dit wordt gevolgd door een fascinerend verslag.
Valt er dan niks op het boek aan te merken? Alleen een register ontbreekt en bijgevoegde leeslijst bevat nagenoeg geen Nederlandstalige literatuur. Maar de medische informatie, zoals een lesje hersenwetenschap, is heel begrijpelijk. Ingewikkelde processen worden inzichtelijk gemaakt: denk hierbij aan biologische en scheikundige processen en anatomie. De vertaling staat op naam van Roland Fagel en Hans Out en is gewoon goed te noemen.
Ademen zit barstensvol informatie en is op zijn tijd nog grappig ook. Zeer actueel is het stuk over griepepidemieën in relatie tot de luchtwegen en – toepasselijker kan bijna niet – het laatste hoofdstuk gaat over de laatste adem: palliatieve zorg. In één adem uitlezen is niet aan te bevelen; dat zou alle kennis die je kunt opdoen niet ten goede komen.
Reageer op deze recensie