Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Kluizenaar in de glasbak

Marjan van Druenen 08 november 2015

Harold Hamersma is wijnjournalist van onder andere Het Parool, NRC Handelsblad, Plus Magazine en Lekker. Begin 2015 werd hij onderscheiden met de Wijnrank van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Wijnhandelaren, de prijs die geldt als blijk van waardering voor het positioneren van wijn als cultuurgoed van de samenleving.  

Hamersma was laatst nog te zien bij WNL op zondag waar hij vrolijk vertelde: “Ik drink niet over mijn lever”. Het zet je aan het denken. Deze man proeft namelijk van mei tot augustus een paar duizend flessen wijn. Laten we inderdaad hopen dat hij ze niet volledig leegdrinkt. Wat je overigens wederom aan het denken zet. Hij zal het restant toch niet door de gootsteen spoelen? Dat kan een echte wijnfreak onmogelijk doen! Nee, Hamersma, een echte wijntester in hart en lever ... eh nieren, spuugt! Enfin, hij testte veel wijnen die alleen te koop zijn bij supermarkten, slijterijen en de grote wijnspeciaalzaken. En dat is precies waar wij onze wijntjes kopen. In deze kleine uitgave tref je wijnen tot €7,50. Voor andere prijsklassen sla je de Grote Hamersma open.  

De tests werden gedaan met toekenning van punten, waarbij extra punten verdiend konden worden met 'goed voor dat geld' of 'goed in zijn soort'. De overige punten gingen naar: eigenheid, kleur, geur, smaak en afdronk. Cijfer 7 is de ondergrens en 10 het hoogst haalbare. Deze laatste heb ik niet kunnen ontdekken. Het hoogst gegeven cijfer is een 9. Jammer dat er geen vette 3 tussen zit. Zo lijkt het net alsof Hamersma niet kritisch genoeg is. Zijn verklaring: alleen de allerbeste exemplaren halen de gids.  

Soms komen dezelfde wijnen terug en dat is logisch, in verschillende supermarkten of slijterijen vind je nu en dan identieke exemplaren in de schappen. Opvallend is dat de meeste (supermarkt)huiswijnen net aan een 7 scoren. Daar heb je dan wel een hele liter voor! Trendy is het retro-etiket. Spijtig is de foto op de cover. Die is toch wel zonder enige twijfel een stuk aantrekkelijker op de Grote Hamersma.  

Deze Kleine Hamersma, de lekkerste wijnen onder €7,50 is een handig en vooral onderhoudend naslagwerkje met zo’n 650 verschillende soorten rode, rosé en witte wijnen. Dit jaar wat minder rosé, want dat is niet meer zo hip. Geestig geschreven met leuke woordspelingen. De rijpe pruimen en het rode fruit vliegen je om de oren! Met handige overzichten per winkelketen, een register op kleur en op prijs. Alles praktisch gerubriceerd van A tot Z en de soorten zijn gerangschikt op land. Plezierig is dat er ook biologische en Fairtrade wijnen aan bod komen. Geschikt voor alle wijnliefhebbers en voor de zich nog oriënterende drinker. Een zeker niet volledige wijngids, maar dat is ook onbegonnen werk.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marjan van Druenen

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur