Leest als een magisch sprookje
Drumbeats speelt zich af in West-Afrika waar Danny Imbro, van de rockband Blitzkrieg, naar is afgereisd om inspiratie te putten uit rijke Afrikaanse tradities (om deze te verwerken in zijn eigen composities). Hij komt terecht op de markt in Garoua, Kameroen waar een man, met bloedende vingertoppen van het trommelen, prachtige tonen produceert. In Danny’s hoofd bleef het bijzondere geluid resoneren van de trom op deze markt. Hij wil ook zo’n trom en gaat op zoek. Dat heeft hij geweten. De magische trommels zijn tot iets bizars in staat.
Dit werk is ontstaan uit een samenwerking tussen Kevin J. Anderson, bestsellerauteur van veelal sciencefiction en Neil Peart, drummer en tekstschrijver van de legendarische rockband Rush. Het is een verhaal over ritme, rituelen en magie met een wonderlijke wending. Opvallend is dat het voorwoord, geschreven door Anderson, het nawoord, geschreven door Peart samen met de aandacht voor de fotograaf, kunstenaar en vertaler even lang zijn als de vertelling zelf. Voor wie gewend is voorwoorden, nawoorden en andere toevoegingen over te slaan zeg ik: niet doen.
Eerder verscheen het boek Ghost Rider, een aangrijpend (auto-)biografisch verhaal geschreven door Peart. Hij verloor in 10 maanden tijd zijn dochter en echtgenote. Wat doet hij? Pakt hij zijn leven weer op of stapt hij eruit? In 14 maanden tijd maakte hij 87.500 km op zijn BMW R 1100 GS op zoek naar redenen om verder te leven. Een mooi boek over rouwverwerking. Sublieme vertaling van Ronald van Dalfsen en met voorwoord van Cesar Zuiderwijk. Helaas overleed Neil Peart in januari 2020.