Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een familieorkest

Marjoke Eikelenboom 15 november 2014

Wat een leuke families heb je toch! Koos Meinderts schildert met woorden en Annette Fienieg met de penseel een bijzonder familieorkest met niet alledaagse instrumenten zoals bijvoorbeeld een straatorgel, een doedelzak, een harp, een knopaccordeon en nog veel meer.
Bij ons in de familie is het derde deel in een reeks, waarin eerder Bij ons in de straat en Bij ons in het circus verschenen. In ieder deel weten Koos en Annette heel treffend personages neer te zetten, die helemaal passen bij het huis waarin ze wonen, de act die ze doen en deze keer het instrument dat ze bespelen.  

Koos Meinderts (Den Haag 1953) is bekend van Het Klein Orkest samen met Harrie Jekkers, maar inmiddels ook als theatermaker en (kinderboeken)schrijver. Hij heeft zeker vijftig titels op zijn naam staan en prijzen gewonnen als de Vlag en Wimpel voor Keizer en de verhalenvader (2003), de Annie M.G. Schmidtprijs en een Edison. Annette Fienieg (Den Haag, 1959) is zijn vrouw en illustrator van veel van zijn boeken. Bovendien is ze grafisch kunstenaar. Ze tekent graag landschappen, stillevens en portretten en dat zie je in dit boek zeker terug.

In Bij ons in de familie stelt een meisje haar muzikale familie voor. Stuk voor stuk bijzondere mensen. Opa Klaas is bijvoorbeeld een oude zeebonk, die als een piraat met een aapje op zijn schouder op een straatorgeltje speelt. Zeemansliedjes natuurlijk. Papa Leo (Don Leon) ziet eruit als de eeuwig hopeloos verliefde man, wiens liefde nooit beantwoord wordt. Dat kun je je bijna niet voorstellen als je de moeder ziet die harp speelt: ze lijkt zo lief, die wil vast niemand verdriet doen. En natuurlijk heb je ook nog oma Cootje, babybroertje Benjamin, tante Tia, oom McDonald, nichtje Nora en stoere Spijker, het neefje uit Den Haag.

Alle muzikanten hebben een feestmuts op, want vandaag wordt oude opoe honderd jaar en ze gaan met z’n allen een feestlied spelen. Maar waar is oude opoe? Heeft ze iedereen weer eens gefopt? De personages worden treffend en beeldend beschreven, zoals Oom McDonald. Met zo’n naam moet je wel uit Schotland komen. Als je leest dat hij ‘schots en scheve liedjes uit een schorre doedelzak’ tovert, dan hoor je de scherpe tonen van zijn instrument zelfs in de woorden die Koos Meinderts kiest. De tekeningen hebben heldere kleuren en geven het boek een feestelijke sfeer. Ze passen precies bij het familielid: donkere stormwolken bij opa, een lucht die roze ziet van verlangen bij papa Leo.
Maar hoe zou de familie samen spelen als orkest? Jammer dat we daar niet achter komen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marjoke Eikelenboom

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur