Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Stoer zijn is een keuze

Stoer zijn is een keuze Hoe komt het dat meisjes vaker bang zijn dan jongens? Het antwoord van Caroline Paul is eenvoudig: omdat ze zo worden opgevoed. Jongens worden uitgedaagd om uit hun comfortzone te treden, op zoek te gaan naar hun grenzen. Ouders begeleiden ze zelfs in hoe ze met situaties om moeten gaan waarin ze zichzelf moeten redden. Meisjes niet, die worden gewaarschuwd in hun comfortzone te blijven. Zo ontwikkelen ze nooit de veerkracht en het zelfvertrouwen om op eigen benen te staan.  

Aan de hand van tien voorbeelden uit haar eigen leven en gelardeerd met talloze andere voorbeelden (van ons eigen zeilmeisje Laura tot aan First Lady Eleanor Roosevelt) laat Paul zien dat het anders kan. Het is duidelijk dat de ouders van Paul zelf hun dochters hebben gestimuleerd om hun grenzen op te zoeken. Je kúnt een zeilboot van melkpakken bouwen, daarop varen om meteen weer te vergaan. Je kúnt onvoorbereid een wereldrecord kruipen willen vestigen en het niet halen. Je kunt ook brandweervrouw worden en zonder dat angst je tegenhoudt een brandend gebouw in gaan. Als je je realiseert dat je lichamelijke reactie op angst veel lijkt op die van opwinding, dan kun je ook je angst overwinnen en ontwikkel je je tot een zelfstandig mens. Soms heb je succes, soms niet. Maar je doel niet halen, is niet hetzelfde als falen. Falen doe je pas als je niet probeert. Dat is in een notendop de filosofie van Paul.  

Die boodschap komt duidelijk uit Meisjes met lef naar voren. Het inspireert en daagt uit om uit je luie stoel te komen en op zoek te gaan naar avontuur, je hart te volgen. In die zin is Meisjes met lef een heel Amerikaans boek. Toegankelijk en vlot geschreven en vol optimisme. ‘Stoer’ zijn valt in het leven van Paul samen met ‘Lef hebben’. De waarschuwing aan het begin van het boek (‘Probeer dit niet zelf’) is wel in tegenspraak met de boodschap. Zouden lezers nou echt niet door hebben dat de verhalen van Paul zo extreem zijn dat je jezelf wel twee zo niet drie keer bedenkt voordat je eraan begint?   

Lef heb je natuurlijk in alle situaties waarin je je grenzen opzoekt en er soms over heen gaat, niet alleen met outdooractiviteiten. Toch komt het boek over alsof iemand die zichzelf uitdaagt door voor een uitverkocht stadion te zingen niet stoer zou zijn. De voorbeelden van Paul zijn daardoor ook inhoudelijk meer van hetzelfde en meer inspiratie had kunnen komen door ook verhalen van andere vrouwen toe te voegen, denk aan Marie Curie, de eerste vrouwelijke Nobelprijswinnares en ontdekster van radioactiviteit. Bovendien gaan zeven van de tien verhalen over ervaringen van Paul op oudere leeftijd, terwijl voor de meisjes van nu de grootste uitdaging is hoe ze in het leven van alledag hun uitdaging kunnen vinden. Paragliden en kanovaren op open zee is bijvoorbeeld maar voor weinigen weggelegd. Paul maakt de vertaalslag naar de lezers door de stukjes waarin je zelf aan de slag kunt (‘schrijf op’) en weetjes (‘Hoe blijf je warm’) en testjes (de ‘lef-o-meter’), aantrekkelijk geïllustreerd door haar partner Wendy MacNaughton.   

Eigenlijk had het boek net zo goed ‘Leven met lef’ kunnen heten, want ook voor veel jongens vormen de avonturen van Paul een uitdaging. Ook jongens wandelen bijvoorbeeld niet regelmatig over een gletsjer, waar ze in een spleet terecht kunnen komen. Paul zelf is in ieder geval een levend voorbeeld van iemand die zich niet door haar angst laat leiden, maar Meisjes met lef blijft als inspiratiebron wel oppervlakkig.  

Het boek is vooral geschikt voor meisjes (en jongens!) van elf jaar en ouder.  

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marjoke Eikelenboom

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur