Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Urenlang kijkplezier

Marjoke Eikelenboom 12 oktober 2016

Wist je wel dat alle dieren andere ogen hebben? En pauwen hebben helemaal bijzondere ogen!  

In Wauw Pauw laat schrijfster en illustrator Yoko Heiligers dat zien. Heel treffend is het eerste woord van het verhaal: ‘Kijk!’ Alle pauwen op het hek van de dierentuin gehoorzamen aan de oproep van de schrijfster en als lezer doe je mee natuurlijk. In het midden van de illustratie tussen de mooie grote en bontgekleurde pauwen zie je een sneeuwwit babypauwtje. Na een poosje vliegen de grote pauwen weg en zeggen ‘Dag pauwtje zonder ogen’. 

Het witte pauwtje blijft alleen achter. Ze kijkt totaal ontredderd: hoezo heeft ze geen ogen? Ze wil ook ogen! Het grappige is dat ze wel ogen heeft waar ze mee kan kijken, wat voor ogen heeft ze dan nodig?  Ze trekt de dierentuin in, op zoek naar ogen. Zo leer je bijvoorbeeld dat slakken steeltjesogen hebben, giraffen wimperogen, krokodillen streepjesogen, alle dieren hebben hun eigen ogen. Het pauwtje zoekt de hele dag en ondertussen zie je haar groeien. Op haar zoektocht zie je als je goed oplet de hele dag een witte vlinder meevliegen. Wanneer alle dieren slapen vraagt de vlinder de pauw ‘Wil je ogen?’ Natuurlijk, dat wil de pauw. De vlinder gaat op haar hoofd zitten met haar vleugels over de ogen van de pauw als een blinddoek. Heel leuk is hoe de pauw haar snavel houdt: als een kindje dat op zijn verjaardag met ogen dicht naar een tafel met cadeaus loopt, in de verwachting dat er een geweldige verrassing klaarligt. De pauw wordt niet teleurgesteld, ze komt in de vlindertuin en daar ziet ze de mooiste ogen van de hele wereld. Aan het einde van het verhaal is het pauwtje een grote pauw geworden. Nog steeds anders dan de rest, maar ze is trots op wie ze is. En ze hééft ogen! Zoals het woord aan het begin van het verhaal treffend is, zijn de laatste woorden dat ook: ‘Kijk mij!’

Wauw Pauw is een heel actief boek, waarin veel te zien is. Er is weinig tekst, maar de woorden zijn raak gekozen. De illustraties vertellen het verhaal, je hoeft niet eens te kunnen lezen om dit verhaal te begrijpen. Hoe leuk is het om samen de platen te bekijken en al pratend het kind zelf het verhaal te laten ontdekken. Yoko Heiligers schrijft en tekent uitnodigend, vanuit de verwondering en nieuwsgierigheid van een kind dat wil weten hoe de wereld eruitziet.

Yoko Heiligers (1983) is beeldend kunstenaar. Dit is haar tweede boek, ze debuteerde met Mama wat zit er op mijn kop over een hertje dat iets op zijn hoofd voelt. Daarnaast illustreerde ze boeken voor bekende schrijfsters als Mariken Jongman (Grote Kleine Potvis) en bestsellerauteur Rita Spijker, onder andere bekend van Tussen Zussen. Samen maakten ze Draaf met mij, een prentenboek voor alle leeftijden over de geboorte van een paard.

Wauw Pauw is leuk om te lezen met kinderen vanaf 2 jaar.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marjoke Eikelenboom

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur