Sterk, echt plot, maar minder mooie zinnen dan verwacht
Allereerst dank aan @ilonaslevenbijls en @lsuitgeverij voor de fijne en interessante leesclub van een boek waar ik echt even over wilde praten achteraf!
Als scheuren in de aarde vertelt het verhaal van Beth. Als tiener is ze smoorverliefd op Gabriel en ze beleven een fantastische zomer samen. Maar dan komt het leven ertussen, inclusief een hoop dominostenen die verkeerd vallen en Beth blijft alleen achter in haar geboortedorp. Ze trouwt met Frank en leeft een aantal gelukkige jaren met ook zoon Bobby. Dan slaat het noodlot opnieuw toe. Beth moet met diep verdriet opnieuw haar weg vinden. En dan komt Gabriel terug naar het dorp...
Wat volgt is een verhaal over veerkracht, schuld en schaamte, diep verdriet en diepgaande liefde. Een verhaal waar ik echt even in moest komen en waarvan ik de keuzes van Beth ook lang niet altijd begreep. Hierdoor vond ik het wat lastig om me in het verhaal te verliezen. Het bleef wat op afstand.
Maar toch, met een beeldende, filmische schrijfstijl, tijdssprongen die mijn nieuwsgierigheid wekten en personages die je diepgaander leert kennen trok de auteur me steeds meer in het verhaal. Sowieso schrijft ze heel vlot, dus de pagina's vlogen voorbij en zeker het laatste 1/3e heb ik in één ruk uitgelezen. Om uiteindelijk met zo'n sterk eindbeeld te eindigen dat ik toch nog ontroerd raakte.
Deze ontroering had ik na de eerdere recensies sneller verwacht. Dat zit hem ook in de vergelijking met Ga als een rivier. Dat is een van mijn favoriete boeken door het verhaal en de prachtige zinnen. Dat tweede miste ik in dit boek een beetje . Wat zonde is, want na de tot nu toe lovende recensies, was ik daar wel naar "op zoek". Nu ik het verhaal heb kunnen laten bezinken, besef ik dat het zoeken naar die zinnen misschien ook juist wel heeft gezorgd dat ik minder van het verhaal genoten heb dan zou hebben gekund. Wie weet lees ik het ooit nog eens!
Ik zou dus zeggen: ontdek dit boek zelf en het liefst zo open mogelijk (zegt ze aan het eind van haar recensie haha). Oké, vooruit, één tip: lees de proloog en knoop hem in je oren! Veel leesplezier!