Een nieuw genre ontdekt!

Marjolein 18 april 2025
Dank Janine Keijser dat je me vroeg om het eerste verhaal van Lara te luisteren. Het tweede deel zal gauw volgen!

In Beproevingen sluit Lara zich aan bij een groepje activisten dat zich inzet voor het verbod van dierproeven (in de farmaceutische industrie). Helaas is dit een industrie waar veel geld in omgaat en deze bedrijven met grote belangen zullen zich natuurlijk niet zomaar gewonnen geven...

Dit boek wordt geschaard onder het genre eco-thriller. Hier had ik nog niet eerder van gehoord, maar is zeker te plaatsen op het moment dat je het boek hebt gelezen/geluisterd. Dat luisteren, in mijn geval, heb ik ook regelmatig met open mond gedaan. In het dankwoord geeft Janine aan dat ze heel dankbaar is voor de gesprekken met anonieme klokkenluisters in de daadwerkelijke industrie. Een schrikbarend beeld. Er zijn diverse momenten geweest in het boek waarbij ik dacht: dit kan toch echt niet zo gaan?!

Een deel(tje) van het verhaal in de stad Nijmegen, waar ik zelf ook heb gestudeerd. Ik heb zo ontzettend de neiging om bij iedereen die hier ooit gestudeerd heeft te gaan vragen of zij weten of en hoe vaak er proefdieren gebruikt worden bij de RU/RUMC en in welke mate de scènes uit dit boek op waarheid berusten. Ik hoop zo dat dat maar zeer beperkt is!

Het boek begint direct heel spannend met een proloog waarin het de hoofdpersoon Lara verre van goed afgaat. Het hele boek werkt er vervolgens naartoe om je met voorkennis weer terug op dat punt te brengen. Dat heeft Janine Keijser heel goed gedaan! De spanning bouwt langzaam maar zeker op en hield me erg bij het boek betrokken.

Soms ging er een situatie ineens wel heel makkelijk, zoals de manier waarop Lara het grootste politiebureau van Londen binnenkomt. Maar uiteindelijk waren dat kleinigheidjes die ik ook snel weer vergat, omdat het verhaal zo lekker meesleept.

Het is een goed opgebouwde, spannende thriller met een duidelijk, diepgaande boodschap en goed uitgwerkte personages. Ik kijk uit naar deel 2!

Meer recensies van Marjolein