Scherp en hartverscheurend

Marjolein 17 november 2024
Mijn hart is gebroken voor stoere, dappere, keer op keer beschadigde M.

In dit boek wordt het verhaal verteld van meisje M. Ze groeit op in een compleet onveilige thuissituatie en zodra er iemand is die daarachter lijkt te komen, verdwijnt het gezin weer. Opgejaagd staat M.'s lijf steeds meer onder spanning. Een spanning waar zij als kind geen idee van heeft wat ze ermee moet, behalve rennen.

"Ze kon er niets aan doen, haar lichaam kon niet niet-bewegen, er zat altijd een kleuterklas onder haar huid die
naar buiten moest. Voorzichtig trok ze een voor een haar bovenbenen van het leer, dat aan haar bezwete huid plakte. Ze knakte haar nekwervels, pulkte aan haar nagelriemen tot ze beet had en stroopte sliertjes vel af. Een voor een, vinger voor
vinger, pelde ze zichzelf, tot de kleuterklas rustiger werd." (P.17)

Roxane van Iperen is meesteres in het in woorden vangen van de meest schrijnende situaties en leefomstandigheden. Ze schrijft rauw, direct en met zeer scherpe pen. Hoewel ik het dit keer in de laatste ongeveer 100 pagina's van het boek wat vond vertragen, heeft ze dat ook nu weer bewezen. Met beeldspraak en metaforen brengt ze zonder de harde werkelijkheid te schuwen de binnenwereld van en dynamiek tussen mensen tot leven.

Al in de eerste pagina's sloot ik M. in mijn hart. Zo pijnlijk om te lezen hoe zij zich als jong meisje staande moet houden in een gezin vol "lange nachten" waarin vaak eerst haar moeder en dan zijzelf er aan moet geloven. Een moeder die zelf zo beschadigd is dat ook zij geen enkele veiligheid kan bieden aan haar kinderen en eerder meer olie op het vuur gooit. Zo heftig om pagina na pagina te lezen. Je weet dat dit is hoe het kan gaan en hoe pijn nog meer pijn kan aantrekken, maar een meisje dat zó niet gezien wordt en zelf ook niet anders meer lijkt te verwachten: dat breekt mijn hart.

Tegelijkertijd is het zo belangrijk dat dit boek er is. Ik kan dan ook niet anders dan Roxane van Iperen bedanken dat ze het aan heeft gedurfd een boek over dit thema te schrijven en te complimenteren met de zeer gedegen manier waarop ze dat gedaan heeft. Dit boek kruipt onder je huid en dat moet ook. Alleen dan kunnen we ons er bewust genoeg van zijn en een plaats innemen om deze cirkels te doorbreken.

Meer recensies van Marjolein

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur