Belangrijk en aangrijpend

Marjolein 22 februari 2025
Dit boek vind ik lastig op waarde te schatten. Het is een belangrijk en sterk vluchtelingenverhaal van een man en zijn vrouw die vluchten uit Aleppo. Alleen las ik de afgelopen twee jaar ook De kaart van zout en sterren en Zolang de citroenbomen bloeien.

Deze twee boeken over mensen die in dezelfde heftige leefomstandigheden in Syriƫ zitten en dit proberen te ontvluchten raakten me sterker dan dit boek. Daardoor viel deze bijna een beetje tegen, terwijl ik vrij zeker weet dat ik het vooral aangrijpend en indrukwekkend had gevonden als dit de eerste was die ik las. Ik heb me afgevraagd waarom dit boek iets minder binnenkomt dan de andere twee en ik denk toch dat het ermee te maken heeft dat het hier om een mannelijk hoofdpersonages gaat.

In het boek volg je Nuri Ibrahim en zijn vrouw Afra op hun tocht, maar toch krijg je van Afra minder mee. Dit is heel passend bij de gevoelens en staat van zijn van Nuri en heeft de auteur sterk neergezet, maar het maakte volledig inleven voor mij wat moeilijker.

Toch wil ik absoluut een lans breken voor dit boek, want ook dit is een belangrijk en sterk geschreven verhaal dat absoluut de aandacht verdient van ons westerse lezers. Christy Lefteri brengt de wereld van Nuri en Afra tot leven; van al zijn schoonheid tot al zijn verschrikkelijke details.

Daarnaast heeft ze de essentie van posttraumatische stressreacties en -stoornissen weten te vangen. Ze dramatiseert niet, verbloent ook niet, maar laat zien wat de realiteit is van mensen die zo in angst leven.

Heel mooi gedaan en goed dat het boek er is!

Meer recensies van Marjolein