Hebban recensie

Romantische liefde of praktische liefde

Marjolein 15 oktober 2019

Het romandebuut van de Russisch-Duitse Wlada Kolosowa (vertaald door Elbert Besaris) is een boek over twee zestienjarige beste vriendinnen die een eentonig leven leiden in een arme voorstad van Leningrad. Dan wordt Lena gescout door een modellenbureau en vertrekt naar Shanghai. Dat klinkt glamoureus, maar in feite verandert er weinig aan haar troosteloze leven. Ze moet daar aan eindeloos veel castings en shoots meedoen die weinig geld opbrengen. Lena woont nog steeds met veel mensen in een klein appartement, ze heeft bijna geen geld en weinig eten. Maar haar toekomstperspectief is wel veranderd en dat is voor Lena van levensbelang.

'Elke ochtend een loterij. Met even magere winkansen. Maar als jij elke dag een kraslot had, zou jij het dan weggooien?'

Oksana is jaloers op Lena's nieuwe modellenleven en in een poging net zo slank te worden als Lena zoekt ze naar een snel dieet. Ze vindt een soort anorexia-forum over het Leningrad-dieet. Dit dieet houdt in dat je alleen eet wat de mensen tijdens de hongerwinter van 1941 aten, toen Leningrad was omsingeld door de Duitsers en mensen leren schoenen, grassoep en koekjes van boomschors aten.

Tot zover de samenvatting zoals op de achterflap. Het boek gaat over zoveel meer. Het Leningrad-dieet draait in feite om grenzen. De grens tussen arm en rijk bijvoorbeeld. Dit wordt uitvergroot in het nieuwe, veel te luxe winkelcentrum waar niemand uit het voorstadje zelfs maar een stuk fruit kan kopen.

En landsgrenzen, tussen Rusland en China. Lena komt in Shanghai in situaties terecht die misschien realistisch klinken voor een zestienjarige lezer, maar die voor een wat oudere lezer (zeker voor een lezer met kinderen) onvoorstelbaar zijn. Want welke ouders laten hun tienerdochter alleen naar China gaan, zonder mee te vliegen om haar naar haar appartement te brengen?

De derde grens is die tussen een relatie uit ware liefde of uit praktische overwegingen. Lena, Oksana en de moeder van Oksana kampen met dit ‘probleem’. De vrouwen in het boek moeten allemaal een afweging maken. Hij is misschien niet de man van je dromen, maar bestaat die man eigenlijk wel? Of misschien is de ware wel een vrouw. Maar wat is ware liefde waard als je niet samen op straat gezien mag worden?

Want de belangrijkste grens is die tussen vriendschap en liefde. De nachten die Lena en Oksana samen doorbrengen in bed, verstrengeld in elkaars armen en benen, worden steeds intiemer, steeds seksueler. Want twee dingen zijn duidelijk: Lena en Oksana voelen zich een stuk meer aangetrokken tot elkaar dan tot de mannen in hun leven.

‘Zijn tederheid vond ze nog wel het walgelijkste van allemaal. Die legde het verschil bloot. Als Oksana haar dáár aanraakte, voelde het als een chemische reactie.’

En hun liefde wordt absoluut niet geaccepteerd in hun omgeving.

'Liefde als een kamerplant: niet geschikt voor een leven buiten vier muren.'

Het zorgt voor verwarring bij de meiden. Maar het zorgt er ook voor dat ze uiteindelijk, naast hun hart, ook hun hoofd moeten gebruiken. Want wat is handiger, wat is praktischer, wat levert het meeste op? Het zijn overwegingen die meisjes van zestien eigenlijk niet zouden hoeven maken. Wlada Kolosowa is echt in de hoofden van Lena en Oksana gekropen om de lezer een mooi, interessant en realistisch beeld van de zestienjarige meisjes te geven. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de manier waarop Lena de sirniki (gefrituurde kwarkpannenkoekjes volgens Wikipedia) van haar moeder opeet terwijl ze probeert zich aan het Leningrad-dieet te houden. Ze eet er één op en haat zichzelf meteen zo dat ze er nog een eet, die daarna omdat het leven kut is omdat Lena er niet meer is en de twee erna om haar gehuil te smoren. Heerlijk overdreven tienerleed.

Het leningrad-dieet is zeer geschikt voor een jong publiek, maar dat zeker niet alleen. Het is volwassenen, diepgaand, grappig en met een maatschappelijke boodschap. Verwacht alleen geen meeslepend liefdesverhaal, daar zijn deze Russische vrouwen veel te nuchter voor.

Meer recensies van Marjolein

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!