Verhelderend en genuanceerd
Dank aan Bookchoice dat wederom een stuk geschiedenis bij mij onder de aandacht bracht waar ik nog (vrijwel) geen weet van had!
Sterke, onafhankelijke vrouwen trekken altijd mijn aandacht. Al op de middelbare school schreef ik mijn profielwerkstuk over vrouwen in de tweede wereldoorlog. Toch zijn deze vrouwen van het Vrouwenkorps KNIL toen nog niet zijlings in ons onderzoek voorbij gekomen.
Het hele Vrouwenkorps (VK) was voor mij compleet nieuw. Erg interessant dus om te luisteren naar dit boek waarin juist deze vrouwen de hoofdrol spelen.
Het boek is niet gemakkelijk om te luisteren. Er worden veel namen, plaatsnamen en anderszins plaats- of tijdsbepalingen genoemd, dus het is echt een boek om je koppie bij te houden. Bij een luisterboek vind ik dat toch altijd wat lastiger, dus ik heb regelmatig stukjes dubbel geluisterd om de informatie goed mee te krijgen.
Toch deed ik dat wel steeds, want ik was absoluut geïnteresseerd. De gekozen vorm met 5 vrouwen in de hoofdrol die gevolgd worden gedurende hun tijd bij het KNIL (en daarna) werkte goed. Hierdoor gaat het toch meer leven. Het verhaal van de levens van deze 5 vrouwen werd verteld en dat heeft Jorien Wallast heel goed en gedegen gedaan.
Wat mij betreft was het mooi geweest als er misschien nog net wat meer balans had gezeten tussen vrouwen die (alleen) de eerste tijd in het VK KNIL (1944-1946) hebben meegemaakt en vrouwen die (ook) in de periode 1946-1950 in het KNIL dienden, maar ik begrijp ook waarom Jorien deze keuze heeft gemaakt. Het feit dat de eerste lichting vrouwen als voorhoede voor de Nederlandse en geallieerde troepen uit naar Nederlands-Indië werden gestuurd en het werk dat zij daar verricht hebben in een tijd dat vrouwen in principe überhaupt bijna niet aan betaald werk konden doen, is op zichzelf inderdaad een boek waard.
Echter, omdat het boek wel doorloopt in de tijd daarna en je bij de eerste lichting VK KNIL juist zo mooi wordt meegenomen in de ontluistering als blijkt dat ze niet zo zeer de geallieerde van Nederlands-Indie zijn, maar de bezetter/koloniaal heerser die terugkeert, was ik ook benieuwd geweest welk sentiment geleefd zou hebben bij vrouwen die in de periode tussen 1946 en 1950 gediend hebben.
Kortom, een boek om echt je aandacht bij te houden en niet heel gemakkelijk te lezen/luisteren, maar wel zeker interessant!