Aanrader om te luisteren!
3,5⭐️
Wondermond vertelt het verhaal van Boye. Hij woont met zijn ouders in Bloemendaal en heeft alles wat zijn hartje begeert. Maar dan verandert alles: op de avond dat de ouders van Boye een feestje geven, staat ineens de FIOD voor de deur. Boyes vader blijkt een minder degelijk beleggingsbedrijf te hebben dan Boye (en iedereen om hen heen) altijd dacht...
Om een hetze en haar pijn te ontvluchten, neemt Boyes moeder Reina hem mee naar Wondermond, haar geboortedorp. Boye is er nog nooit geweest. De relatie tussen Reina en haar moeder/Wondermond is erg koel. En nu moeten ze opnieuw beginnen: bij oma Wiep, met nachtelijke baantjes in de visvaart en voor Reina een baantje bij de Action.
Anne-Gine Goemans heeft de belevingswereld van Boye uitstekend weten te vangen. In het begin is hij verre van een likeable personage, maar Goemans maakt hem realistisch, verzacht hem nergens en zoekt de rauwe randen op. Tegelijkertijd neemt ze je echt mee zijn gedachtenwereld in, waardoor zijn gedrag wel al snel invoelbaar wordt.
De ontwikkelingen in het plot zijn wat mij betreft soms wat vergezocht, maar getuigen wel van creativiteit van de auteur. En het is zeker niet ongeloofwaardig. Wel zit er aardig wat grof taalgebruik en seksualiteit (positief en traumatisch) in het verhaal. Dan ben je op de hoogte voor je begint :)
Tot slot kan ik het erg aanraden om dit boek te luisteren, zeker als je de Friese taal niet machtig bent. Er zitten namelijk aardig wat Friese woorden en zinnen in en deze juist uitgesproken horen worden, is naast mooier misschien ook begrijpelijker? Ik heb er in elk geval van genoten!