Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

No-nonsense aanvulling met lekkere recepten

Op een mooie zomeravond krijg ik in Utrecht de heerlijkste hapjes voorgeschoteld. Een gegrild auberginerolletje met zachte geitenkaas, balletjes met Parmezaanse kaas, witlofschuitjes en spiesjes. Allemaal feel good food van cateraar Annemarije. De aanleiding is de boekpresentatie van Eet Meer! geschreven door Karine Hoenderdos.

Kijk zo’n titel ‘Eet Meer!’ spreekt direct aan. Je vraagt je af waarom voedingscommunicatie nog steeds (of in ieder geval te vaak) de nadruk legt op negatieve zaken; we eten te veel zout en vet, te weinig groenten en vis. Karine Hoenderdos laat zien dat een boek over gezonde voeding mogelijk is zonder geboden, verboden en opgeheven vingertje. Ze praat over gewoon eten in plaats van voedingsstoffen, want eten is meer dan alleen een optelsom van nutriënten. Ben je benieuwd naar de kracht van voeding, de dooreetfactor, nutritionisme of HALT-eten? Eet Meer! legt het uit.

Het boek gaat trouwens ook over leefstijl en er is aandacht voor duurzaamheid in het hoofdstuk “verklein je voetafdruk”. Er is zelfs een hoofdstuk met smoezen “wat houdt je tegen”. Je kunt Eet Meer! van voor naar achteren lezen, maar grasduinen gaat evengoed; alle hoofdstukken zijn op zichzelf staand en worden afgesloten met een aantal recepten. Fijn dat er een aparte receptenindex is opgenomen. Verwacht lekkere huis-tuin-en-keuken recepten die vooral bedoeld zijn om je te helpen PuurGezond te eten.

Frittata met zoete aardappel (pagina 23)
Ingrediënten
2 grote zoete aardappelen

1 aubergine
1 courgette
2 rode paprika’s
2 eetlepels olijfolie
6 eieren
2 eetlepels kwark
geraspte (geiten)kaas

Schil 2 grote zoete aardappelen en snij ze in stukken. Snij ook 1 aubergine, 1 courgette en 2 rode paprika’s in stukken. Hussel de groenten met 2 eetlepels olijfolie en laat ze ongeveer 20 minuten roosteren in een hete oven (ca. 220°C). Klop 6 eieren los met zout en peper en een paar lepels kwark. Doe de geroosterde groenten in een platte ovenschaal (bijvoorbeeld een quiche-vorm) en giet er het eimengsel over. Bestrooi de frittata met wat geraspte kaas (bij zoete aardappel is geitenkaas heel lekker!) en bak dit nog een keer 20 minuten in de oven, nu op 200°C. Met sla erbij is dit een complete maaltijd en een restje is de volgende dag heerlijk als lunch.

Eet Meer! biedt hulp hoe je meer kunt eten, want als je niet gewend bent om drie stuks fruit en 300-400 gram groenten per dag binnen te krijgen lijkt dat best veel. Met zo doe je dat voorbeelden en zelfs een aantal dagmenu’s; fruit bij het ontbijt, salade of soep bij de lunch en groente als tussendoortje kom je een heel eind. En dus ook 70 recepten en maar liefst 88 tips voor een PuurGezond leven. Haal er zelf uit wat bij je past, elke gezonde maaltijd is winst. En passant ontfabelt Karine populaire beweringen. Bijvoorbeeld over het vitaminegehalte van onze huidige groenten, natuurlijke suikervervangers (die dezelfde hoeveelheid calorieën bevatten als suiker uit de suikerpot) en superfoods.

De PuurGezond aanbevelingen zijn onderbouwd zowel op basis van kennis, Karine is diëtist, als op grond van eigen ervaringen maar wel met een eigen geluid. Eet Meer! kiest voor volle melkproducten en roomboter wat past in de ‘onbewerkt’ en ‘verzadigend’ uitgangspunten, terwijl de huidige aanbeveling van het Voedingscentrum is om halvarine te smeren en magere melkproducten te drinken. Peulvruchten, noten en zaden krijgen een prominente plaats naast veel groenten & fruit (meer dan de huidige aanbevelingen).

Kortom, een welkome no-nonsense aanvulling als je op zoek bent naar positieve, praktische informatie om je eetpatroon aan te passen met als bonus lekkere pure recepten. Het is te bestellen op www.puurgezond.nl en via Bol.com.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kitchen Table Happiness

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur