Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Groenten spelen de hoofdrol in bekroond boek

Een tijd geleden schreef ik een blog over murw gekookte andijvie en bloemkoolprut met een putlucht. Nou, dat zal je in I love groente van culinair journaliste Janneke Vreugdenhil gelukkig niet tegenkomen. Van bloemkool maalt ze couscous bijvoorbeeld en van bietjes bakt ze een legendarische bieten-chocoladetaart. Inmiddels is al weer de derde druk verschenen van dit bekroonde boek waarin groenten de hoofdrol spelen.
De sticker op de voorkant vermeldt: “lekkerste vegetarische kookboek van het jaar” als aanbeveling van de vegetariërsbond. Streng vegetarisch zijn de recepten overigens niet, er wordt volop gebruik gemaakt van kaas en eieren. Misschien dat de aanbeveling “vegetarisch kookboek” mensen onnodig afschrikt want vegetariërs zijn zeker niet de enige doelgroep. Kinderen en groenten bijvoorbeeld is niet altijd een ‘match made in heaven’. Met dit boek maak je oude vertrouwde kost als sperziebonen weer eens verrassend anders klaar. Zoals Janneke zelf al aangeeft in haar voorwoord; groenten zijn er voor iedereen, carnivoor, flexi- en vegetariër. Het boek is ingedeeld in tien hoofdstukken naar soorten groenten plus een elfde voor basics als bouillon en mayonaise. Een register op naam maakt het zoeken naar recepten met een specifieke groente gemakkelijk.

Groene curry met edamame, aubergine en spinazie (p.124)
Voor 2 personen
½ bosje koriander
2 el Thaise groenecurrypasta
1 el arachideolie
1 blik kokosmelk
1 stengel sereh, gekneusd en geknoopt
5 limoenblaadjes
1 aubergine, in dobbelstenen
200 g diepvriesedamame (sojaboontjes zie ook blz. 57)
ongeveer ½ el suiker
sap van 1-2 limoenen
100 g kerstomaatjes
een handje wilde spinazie, grofgesneden

Scheid de blaadjes en stelen van de koriander. Pureer de stelen samen met de currypasta in de keukenmachine of met een staafmixer.
Laat een wok op hoog vuur goed heet worden. Schenk er de olie in en fruit de currypasta 2-3 minuten. Schenk de kokosmelk erbij en laat aan de kook komen. Voeg de sereh, limoenblaadjes en aubergine toe en laat 10 minuten rustig pruttelen. Voeg de sojaboontjes toe en kook een paar minuten mee.
Proef en maak op smaak met suiker, zout en limoensap. Zoet, zout, zuur en pittig moeten mooi met elkaar in balans zijn. Roer tot slot de kerstomaatjes en spinazie door de curry en bestrooi met korianderblad.
Serveer met rijst.

Net als Janneke ben ik, sinds ik edamame voor het eerst bij de Japanner proefde, verkocht. Heerlijk die jonge groene sojaboontjes. Toch was het uitkiezen van een recept voor deze recensie moeilijk. Waarom? Omdat er zoveel lekkere recepten in staan! Van voorgerecht tot hartige taart en zoete(!) cake, van hapje tot hoofdgerecht. Ook alle windstreken komen aan bod. Het is dus niet verwonderlijk dat I love groente in minder dan een jaar tijd aan zijn derde druk toe is.
Klein nadeel is dat de recepten worden beschreven voor twee personen. Dit is simpel op te lossen door de hoeveelheden aan te passen aan gezinsporties. Je merkt dat Janneke culinair journaliste is; veel van de recepten worden voorafgegaan door een korte introductie, uitleg of anekdote. Ingrediënten staan op volgorde van gebruik en de bereidingswijze wordt goed uitgelegd. Lees wel even het recept door of er nog specifiek gereedschap nodig is zoals een staafmixer of een vijzel want dat zet Janneke er niet apart bij. Het bleek lastig is om zo’n kleine hoeveelheid koreandersteeltjes en Thaise groene currypasta in de staafmixer te vermorzelen. Ik heb er voor gekozen om de kokosmelk alvast toe te voegen zodat ik meer volume had.
I love groente is een stuk makkelijker qua kookkunsten dan Ottolenghi’s Plenty, waar ik ook een fan van ben, en zeker zo origineel. Een aanrader!

2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kitchen Table Happiness

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur