Liefde en Verzet in Roerige Tijden: De vlucht van de nachtegaal
De vlucht van de nachtegaal - arlem hawks
4 sterren
De vlucht van de nachtegaal is een prachtig geschreven historische roman die je meeneemt naar Frankrijk in 1794. Het verhaal wordt verteld vanuit een dual pov in de derde persoon verleden tijd, waardoor je intens meeleeft met beide hoofdpersonages. Hawks' poëtische en levendige schrijfstijl zorgt ervoor dat je bijna het gevoel hebt zelf door de straatjes en uitgestrekte landschappen te lopen en je handen te warmen aan de haard.
Het verhaal geeft een mooie inkijk in de Franse Revolutie en laat zien hoe twee mensen met tegenovergestelde idealen toch een weg naar elkaar vinden in een wereld die gezinnen en levens uit elkaar rukt en verwoest.
Dit verhaal is een 'clean read' zonder spice. De liefde tussen de hoofdpersonages ontvouwt zich langzaam en op een natuurlijke manier, wat hun connectie puur en kwetsbaar maakt. Dit geeft een mooi, subtiel tintje aan hun relatie.
Ook de historische aantekening aan het einde van het boek vond ik een waardevolle toevoeging. Het geeft de gebeurtenissen meer diepgang en benadrukt Hawks' respect voor de geschiedenis. Dit stukje achtergrond was een plezier om te lezen en verhoogde mijn waardering voor het verhaal.
Een kanttekening zijn de Franse woorden in het boek. Hoewel ze de sfeer versterken en ik het een leuke toevoeging vind, haalde het bladeren naar de vertaallijst voorin me soms uit het verhaal. Een vertaalkaartje zou handig zijn geweest.
Ik vond het een meeslepende roman. Het zette me aan het denken, en door het verhaal heen begreep ik steeds beter ieders standpunt en de verlorenheid in wat nu het juiste is.
Hoewel ik zelf niet vaak historische romans lees, laat staan verhalen over oorlog en verzet, vond ik De vlucht van de nachtegaal verrassend meeslepend en toegankelijk.
Voor liefhebbers van historische fictie en romantiek met een op het eerste gezicht onmogelijke liefde, is dit verhaal absoluut een aanrader!
Ik heb dit boek als recensie-exemplaar gelezen en dit is mijn eerlijke mening
4 sterren