Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Overvol derde deel scoort maar matig

Marloes 07 januari 2017 Auteur

Veel magie, veel fantasie en weinig realiteit; het kenmerkte eerdere delen van de ‘Jeremy Jago’-reeks van Melissa Skaye. Ook het derde deel, De strijd om Gemini lijkt vrijwel direct te verzanden in een onrealistisch geheim. Na een vliegende start, waarin Skaye Jeremy’s broer Tjyrre geheim op geheim laat stapelen in het evenzeer geheimzinnige Kronkelkanon richt ze haar pijlen in hoofdstuk twee gelukkig weer op Jeremy. Waar de start druk, onwaarschijnlijk en wellicht wat overdreven aangezet is, wekt het toch interesse: Jeremy staat het een en ander te wachten.  

Semi en Cherry komen logeren bij Jeremy. Plotseling blijkt Semi ook krachten te hebben. Hij wil niet meer terug naar de Andere Kant. Mateo stuurt Jeremy en Semi naar Maximaal, een school in Zitana. Het is de bedoeling dat Jeremy het ‘object’, een deel van de Gemini, uit het Kronkelkanon gaat halen. Echter, hij kan dat niet meteen doen. Een korte periode op Maximaal is gewenst. Helaas merken Semi en Jeremy al snel dat ook dit avontuur niet zonder slag of stoot zal gaan. Met hulp van anderen gaan ze op onderzoek uit en stuiten van het ene op het andere probleem in de zoektocht naar het object van de Gemini.  

Gelukkig brengt Skaye, na een overhaast begin, meer rust in haar verhaal. Mooie beschrijvingen van het schoolleven op Maximaal en het leven van de jongeren domineren het eerste deel van het verhaal en even lijkt De strijd om Gemini te verbazen: Skaye zet het verhaal beter op dan in eerdere delen. Met korte terugblikken op de eerdere delen praat ze de lezer bij, terwijl ze tegelijkertijd een nieuw, op het oog boeiend, verhaal begint. Met cliffhangers creëert ze na elk hoofdstuk open plaatsen en zet ze de eerste stappen in het neerzetten van een ware pageturner. Het ontstaan van diverse geheimen gedurende het verhaal helpen mee aan dat pageturner-gevoel. Als lezer wil je weten waarom iedereen op Maximaal zich zo vreemd gedraagt. Als lezer wil je weten wat Jeremy te wachten staat.  

Helaas weet Skaye dit niveau niet te behouden. Al snel ontstaat in het verhaal een overdosis aan, vaak overbodige, te expliciet suspensevolle lijntjes, waarbij iedereen bij voorbaat al weet wat er gaat gebeuren: ‘‘Alles aan de linkerkant,’ wees Mateo, ‘is waar jullie niet moeten komen. Dat is het gebied van Lichthinders.’ Tegelijkertijd schroeft Skaye het tempo in het verhaal te ver op. Ze gunt de lezer, maar ook Jeremy, geen moment rust. Jeremy belandt van het ene avontuur in de andere ramp. De lezer heeft geen tijd te beseffen wat er eigenlijk allemaal speelt en langzaam verdwijnt de lijn van het eigenlijke verhaal: Jeremy moet het object terughalen. Daarbij slaat Skaye zoveel zijpaden in, dat het echte verhaal niet goed uit de verf komt. Onnodige verhaalelementen, zoals striptenten en bijzondere liefdesrelaties, voegen niets toe aan het eigenlijke verhaal, maar zorgen wel voor een overvol boek. Plotselinge toevoegingen van wonderlijke elementen, zoals het Dekkleed, maken het verhaal daarbij overdreven: een minder geslaagd sprookje. Helaas krijgen daarbij ook de personages niet de aandacht die ze verdienen. Louter van Jeremy krijgen we iets mee van het innerlijk. Dit is echter zo summier dat hij niet veel meer blijft dan een papieren mannetje.  

Al deze verhaalelementen plaatst Skaye in een stilistisch onaantrekkelijk verhaal. Niet sterk geformuleerde zinnen, ‘Nikita wierp Jeremy en Semi een vernietigende blik toe en wilde Waldo bij zijn arm pakken, die nu een knalrood hoofd had en duidelijk nog even meer aan Semi kwijt moest’, domineren bij vlagen het verhaal en stijlfouten als ‘iets dat’ en ‘het meisje waarop’ wekken in de loop van het verhaal ergernis.  

Tegen het einde van De strijd om Gemini zorgt een plotselinge nieuwe speldeelnemer voor nieuwe informatie. Met een heel verklarend en oplossend slotakkoord rondt Skaye haar verhaal af. Vervolgens richt ze het oog van de lezer op het vierde deel van de serie: De erfenis van Lotus. Helaas met een zeer flauwe slotzin.

3

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marloes

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur