Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Tal van onbenutte kansen

Marloes 13 oktober 2016 Auteur

Wie een boek uit de serie Sterren van morgen heeft gelezen, weet al iets van Wollebrandt en zijn obsessie voor alles wat met archeologie te maken heeft. Ieder ander weet het na de tweede bladzijde van dit boek: ‘Zijn tweelingzus had hem wel duizend keer gezegd dat hij wél moest praten met andere mensen, maar niet over fossielen.’  

Het is Wollebrandt die in De wereld van Wollebrandt van Nicolien Mizee de hoofdrol speelt. Samen met zijn zusje Wendelmoed gaat hij, net als de andere jongen uit de serie Sterren van morgen, naar kostschool Mortimer Mansion. Daar komt hij op een kamer met Max en Joris. Uit angst opnieuw gepest te zullen worden, houdt hij zich angstvallig op de achtergrond. Wanneer hij compleet onbewust zijn klasgenoten ‘verraadt’, dreigt hij opnieuw het pispaaltje van de groep te worden. Tot het moment dat klasgenote Lourdes met een op hol geslagen paard verdwijnt. Wollebrandt redt haar en krijgt op die manier een andere positie in de klas. Zijn avontuurlijke leven op Mortimer Mansion kan daadwerkelijk beginnen.  

Net als in De honger van Max staat De wereld van Wollebrandt bol van bekende thema’s als pesterijen, bijzondere ontdekkingen, onbeantwoorde liefdes en puberproblemen. Mizee speelt daarmee in op de werkelijkheid van menig lezer en zorgt ervoor dat Wollebrandt vrijwel direct herkenbaar wordt voor iedereen. Tegelijkertijd creëert ze op deze manier een in de basis zeer interessant en aantrekkelijk verhaal. Helaas valt ook Mizee in de valkuil van ‘te veel onbesproken laten’. Vele thema’s haalt ze aan, maar slechts weinige diept ze vervolgens uit. Wollebrandt wordt diverse malen getreiterd, noem het gepest, maar de lezer ontdekt niet echt wat het écht met hem doet en ook de liefde van Wollebrandt krijgt maar weinig ruimte. Thema’s als bedplassen en homoseksualiteit mogen louter genoemd worden. Alles lijkt slechts bij vlagen langs te komen, om zo ook weer te mogen verdwijnen. Alleen de veranderende Wollebrandt krijgt voldoende aandacht in dit boek. Mizee bespreekt impliciet en expliciet hoe Wollebrandt zich langzaam ontwikkelt tot een sterkere versie van zichzelf. Daarmee wordt haar personage een voorbeeld voor velen.  

Gelukkig blijft De wereld van Wollebrandt een aantrekkelijk avonturenverhaal dat zijn kracht vooral haalt uit de mooie schrijfstijl en alle gebeurtenissen. Mizee hanteert een directe verteltrant waarbij ze humor niet schuwt. Daarbij geeft ze haar dialogen uiterst realistisch vorm, waardoor de jongeren al snel ‘echt’ worden. Met die aantrekkelijke schrijfstijl beschrijft ze in hoog tempo het zeer avontuurlijke verhaal van Wollebrandt. Al snel neemt ze de lezer helemaal mee in de zoektocht naar de fossielen, de zoektocht naar de geheimen van meneer Mortimer en de beginnende liefde voor Lourdes. Met behulp van onverwachte wendingen en bijzondere gebeurtenissen weet Mizee het overvolle schooljaar van Wollebrandt samen te brengen tot een verhaal van 125 pagina’s.  

Toch komt lang niet elke lezer aan zijn trekken met De wereld van Wollebrandt. Het hoge verhaaltempo komt de spanning in het boek ten goede, maar veroorzaakt ook diverse problemen. Het verhaal wordt op verschillende plaatsen wel érg toevallig en doet onaannemelijk aan. Tegelijkertijd lijkt Wollebrandt een jongen van het begrip ‘hollen of stilstaan’. Waar de kostschool hem het ene moment alle geluk van de wereld brengt, ziet hij een bladzijde later slechts zwart: ‘Dat ene moment van Lourdes en Mathieu in het hooi had alles verpest.’  

Wie op zoek is naar een avonturenboek waar hij of zij kan genieten van alle spannende gebeurtenissen heeft aan dit boek een goede. Wie zoekt naar een consistent verhaal waar de thematiek uitgediept wordt, doet er goed aan verder te zoeken. Met De wereld van Wollebrandt zet Mizee een aantrekkelijk geschreven, maar wel erg simpel verhaal neer. 

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marloes

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur