Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Het dameskoor eindigt voor het echt begint

Marloes 12 mei 2017 Auteur

Wanneer Edmund Winthrop in maart 1940 overlijdt, wordt het koor van Chilbury opgeheven, zo meldt de dominee van het dorpje Chilbury, Kent. Echter, Primrose Trent blaast het koor met maar één doel nieuw leven in:

"Het zal ons goeddoen om bij elkaar te komen en te zingen, om prachtige muziek te maken. Het koor zal ons helpen deze moeilijke tijd te doorstaan."


Het dameskoor van Chilbury vormt de basis van de gelijknamige debuutroman van Jennifer Ryan. De verhalen van Ryans grootmoeder dienden als inspiratiebron voor deze roman, vertaald door Catherine Smit: ‘Tussen de regels door bleek uit haar verhalen hoe de vrouwen elkaar in die tijd tot steun waren, hoe hard ze werkten en hoe erg ze hun best deden om de moed erin te houden.’

Ryan deelt haar roman volledig op in brieven en dagboekfragmenten van vrouwen en een enkele man uit Chilbury en middels die brieven en dagboekfragmenten  - die soms wat onecht aandoen door de hoeveelheid dialogen die ze bevatten - laat Ryan de verschillende dames hun kijk op de situatie in Chilbury vertellen. Zo maakt de lezer kennis met Mrs. Tilling, de jonge Kitty, haar zusje Venetia en de geheimzinnige Edwina. Terwijl het dorpje rouwt om de vertrokken en gesneuvelde mannen, probeert Primrose de kracht van de inwoners terug te vinden. Ze start een dameskoor en laat plezier voorop staan. Samen met de dames van Chilbury probeert zij de moeilijke tijd door te komen.

Tegelijkertijd spelen er ook andere zaken in het dorp. De brigadegeneraal, vader van Edmund, is als de dood geen mannelijke opvolger te vinden en roept de hulp van Edwina in. Zij, vroedvrouw van het dorp, moet zorgen dat de vrouw van de generaal een zoon baart, hetzij met een babyruil. In de openhartige brieven van Edwina aan haar zus vertelt ze over deze gruwelijke, maar noodzakelijke opdracht. Daarnaast lijken Venetia en zusje Kitty verwikkeld in een strijd. De dames, dochters van de brigadegeneraal, zijn op zoek naar een relatie en zitten daarmee regelmatig in elkaars vaarwater. Wanneer Venetia het aanlegt met de knappe Alastair, en daarbij Henry aan de kant zet, lijken de problemen onoverkomelijk. Kitty ontdekt dat Alastair een geheel andere jongen is dan vooraf werd verwacht.

Met Het dameskoor van Chilbury slaat Ryan een nieuwe weg in binnen de wellicht al dood beschreven Tweede Wereldoorlog. Op boeiende wijze vertelt zij het verhaal van de achterblijvers, in plaats van zich te richten op zij die weggingen. Middels de dagboekfragmenten en brieven creëert ze bovendien een rijk verhaal: vanuit zeer verschillende personages vertelt ze over de oorlogsperiode, waarbij ze duidelijk laat zien dat ieder personage andere belangen heeft en anders naar de oorlog kijkt. Met een voor ieder personage specifieke schrijfstijl brengt Ryan verschillen aan tussen de dames; de een hard, kil en koud, de ander bang en vooral nog heel kinds.

Een direct gevolg van deze verteltrant is het feit dat de oorlog in eerste instantie ver naar de achtergrond verschuift. Lange tijd merken de dorpsbewoners betrekkelijk weinig van de gebeurtenissen overzee, tot het moment dat de eerste bommen op Chilbury vallen. Vanaf dat moment is de oorlog prominenter aanwezig en ziet de lezer pas écht wat de gevolgen zijn voor de achterblijvers.

Om het gebrek aan oorlogsspanning te compenseren overlaadt Ryan de lezer met een scala aan andere thema’s. Het dameskoor van Chilbury beschrijft niet alleen hoe de achterblijvers zich voelden, maar gaat ook – soms zeer mondjesmaat – in op onderwerpen zoals homoseksualiteit in de jaren ’50, verstandshuwelijken, oorlogstrauma’s, Jodendom, liefdesperikelen en chantage. Hoewel deze rijkheid voorkomt dat het verhaal saai wordt, helpt het hier en daar oppervlakkigheid in de hand. Ryan slaagt er niet in alle onderwerpen geheel te bespreken, waardoor ze blijven kabbelen en de lezer niet geheel raken. Het boek bevat een verhaal met té veel zijpaden om echt de diepte in te gaan.

Tegen het einde van het plot, moet het eigenlijk nog beginnen. Het dameskoor van Chilbury toont de wereld die nog niet zoveel beschreven is. En daarmee is het nét even anders. Het is woensdag, 28 augustus 1940. "Ik hoop dat de oorlog niet lang meer duurt."

2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marloes

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur