Hebban recensie

Spannend en zeer goed geconstrueerd

Marloes 21 juli 2016 Auteur
‘Dit was de laatste keer dat die duivelse draken me pijn deden. Ze hadden er een nieuwe vijand bij, en ik zou ervoor zorgen dat ze wisten wie ik was wanneer ik ze op het slagveld vernietigde.
Ik zou keihard werken.
Ik zou uitblinken.
Ik zou de perfecte soldaat worden.’

Na het spannende, meedogenloze einde van Rebel kon een vervolg in de ‘Talon’-saga niet uitblijven. Met Jager geeft Julie Kagawa eindelijk antwoord op de prangende vraag die heerst sinds het verschijnen van Rebel: hoe gaat het verder met Ember, Garret en Riley? In een zeer geslaagd verhaal geeft Kagawa ons eindelijk het verlossende antwoord.

Personage Garret neemt het woord en leidt de lezer in sneltreinvaart langs alle belangrijke gebeurtenissen uit eerdere delen van de ‘Talon’-saga. In weinig woorden vertelt hij over de relaties tussen Ember, Riley, Griffin, Dante en hemzelf. De lezer is in één klap bij: zo zit het. Vervolgens brengt Kagawa ons naar het eigenlijke verhaal. Vanuit vier verschillende personages vertelt ze wat Ember, Riley en Garret staat te wachten. Ember en Riley ontdekken dat vriend en vijand samenwerken om de draken uit te moorden. Om tegenstand tegen de Orde, St.-Joris en de Patriarch te bieden, moeten vijanden Riley en Garret opnieuw samenwerken: ze moeten het verbond breken. Een onmogelijke taak die alleen uit te voeren lijkt door henzelf en Ember in gevaar te brengen.

Ondertussen vervult Embers tweelingbroer Dante ook een rol in het verhaal. Na zijn mislukte poging zijn zus terug te halen, krijgt hij een nieuwe opdracht. Hij wordt aan het werk gezet in een drakencentrale. Hij moet replica’s van draken creëren die zich gedragen als vechtende machines. Ze zullen alleen stoppen met vechten wanneer hij het teken geeft.

Met Jager schrijft Kagawa een zeer boeiend verhaal van hoog niveau. Ze hanteert een hoog verhaaltempo en maakt gebruik van veel originele en onverwachte plotwendingen, waardoor het verhaal van A tot Z aantrekkelijk blijft. Anders dan in Rebel bevat dit deel meer diepgang. Met een drakenverhaal in een realistische wereld zorgt Kawaga ervoor dat de lezer kan reflecteren op onze maatschappij. Ze spiegelt haar fantasiewereld aan de werkelijke wereld en legt lezers regelmatig ethische of maatschappelijke kwesties voor: ‘Hoeveel mochten we opofferen om onze soort voor uitsterven te behoeden? Als er honderd klonen stierven om één ‘echte’ draak te redden, was het dat dan waard?’ Ook het zoetsappige liefdesverhaal uit eerdere delen lijkt naar de achtergrond verdwenen. Pas tegen het einde van het verhaal vervalt Kagawa in het beschrijven van een clichématige driehoeksverhouding. Tot die tijd voert de spannende strijd van Ember, Riley en Garret de boventoon.

Helaas creëert Kagawa, net als in eerdere delen, een muur tussen Ember en de lezer. Door krampachtig en gekunsteld te beschrijven hoe de draak in Ember zich gedraagt zorgt ze ervoor dat de lezer zich niet volledig in Ember kan verplaatsen: ‘Mijn draak was nog onrustig, dus het viel niet mee me te ontspannen.’ Gelukkig maakt haar aantrekkelijke schrijfstijl dit gebrek ruimschoots goed. Aantrekkelijke dialogen, gedetailleerde beschrijvingen en een goede portie humor zorgen ervoor dat Jager een moeilijk weg te leggen boek wordt:

‘‘Misschien had Talon hier een geheime chocoladefabriek,’ grapte ik, ‘omdat iemand had ontdekt dat het veel leuker is om chocola te maken dan de hele wereld te onderwerpen.’’

Waar het hele verhaal een hoog tempo bevat, maakt Kagawa op diverse plaatsen in het verhaal pas op de plaats om een bepaalde verhaalsituatie vanuit een ander personage opnieuw te belichten. Op die manier gunt ze de lezer een informatievoorsprong en brengt ze diepgang aan in haar verhaal. Ook de passages waarin Kagawa de lezer toeschouwer maakt van het verleden van Garret zijn goed gevonden: ze zorgen voor meer begrip.

Met een mooie slotscène sluit Kagawa het aantrekkelijke Jager af. Geen overdreven aanzet tot een nieuw verhaal, gekunstelde verhaallijnen of afgezaagd eind. Kagawa maakt een Jager-waardig einde: gedetailleerd, aantrekkelijk en bovenal spannend. ‘Nu begreep ik het. Waarom ik bijzonder was. Waarom ze mij hadden uitgekozen. Dit veranderde alles.’

Meer recensies van Marloes

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!