Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Plezierig dertien-in-een-dozijn-verhaal

Marloes 30 oktober 2017 Auteur

Sylvia van Driessche bewijst met Liefdestips aan mezelf dat een niet uniek verhaal best fijn kan zijn. Haar verslavende roman over de zeventienjarige Olivia bevestigt in elke zin het al bestaande beeld van een Young Adult feelgoodroman. Humoristisch, superromantisch en met een behoorlijke portie leedvermaak gaat Van Driessche te werk. En met effect. Liefdestips aan mezelf, het zoveelste boek in het inmiddels veel te krappe dozijn, vermaakt.  

Met een clichématige start trapt Van Driessche af. Puber Olivia wordt na zeventien jaar bij haar psychisch gestoorde moeder weggehaald en moet vanaf dat moment haar leven leiden bij haar boze stiefmoeder en haar gruwelijke en veel populairdere stiefzus Suikerspin (Lily-Rose). Haar vader is wereldberoemd met zijn talkshow, maar heeft geen oog voor haar. De ellende lijkt compleet.  

Aan het begin van het nieuwe jaar krijgt Olivia een dagboek van haar moeder: ‘Dit voelt wel raar. Hoe doe je dat eigenlijk, een dagboek bijhouden?’ Voortvarend gaat Olivia van start: ze besluit van haar dagboek een boek vol liefdestips aan haarzelf te maken. Ze is namelijk vastbesloten de superknappe Max te veroveren. Samen met vriendin Billie, die overduidelijk gemakkelijker jongens aan de haak slaat, bedenkt ze het een na het andere plan in de strijd het hart van de player te winnen.  

Net als vele andere auteurs doet Van Driessche in haar volledig in dagboekvorm beschreven roman beroep op de succesformule leedvermaak. Met enige regelmaat verkeert Olivia in een situatie waarin niemand gevonden zou willen worden: terwijl ze Max probeert te versieren, ontploft haar zorgvuldig gefabriceerde kapsel, Suikerspin maakt haar het leven zuur en haar vaders collega Silas ontdekt haar geheime missie. Met smart wacht de lezer af op welke manier ze haar problemen op zal lossen.  

De keuze voor de dagboekvorm lijkt in het geval van Olivia’s verhaal effectief en is bovendien goed uitgewerkt. Van Driessche laat Olivia sommige stukken bewust verzwijgen, waarmee ze spanning creëert. Vaak loopt de lezer achter op de feiten: gebeurtenissen zijn al geweest en Olivia moet met terugwerkende kracht erover vertellen. Het geeft haar de kans te vertellen en tegelijkertijd te reflecteren. Helaas heeft het ook een keerzijde: Van Driessche – en dus ook Olivia – slaat met enige regelmaat stukken in het leven van de puber over, waardoor een soms fragmentarisch aandoend geheel ontstaat. Als lezer weet je dat Olivia af en toe naar haar moeder gaat. Daarmee weet je echter ook alles. Het onderwerp wordt het grootste deel van het boek onderbelicht, zo niet in het verdomhoekje geduwd.

Op die manier zijn er meer onderbelichte lijnen aan te wijzen. Van Driessche spreekt bijvoorbeeld wel over het examenjaar van Olivia, maar laat haar nauwelijks tot niet spreken over school of de examens. Het zorgt ervoor dat Liefdestips aan mezelf eentonig wordt en bij vlagen onaannemelijk. Het gaat louter over Max, de feestjes, de zoektocht naar liefde en – in mindere mate – Oliva’s verhouding met haar nieuwe gezin.  

Wat wel ontstaat is een supervoorspelbaar maar überromantisch chicklitverhaal waar humor naast leedvermaak een belangrijke rol speelt. Diverse malen werkt Van Driessche grappige situaties zó scenisch doch soms onvolledig uit dat ze voor menig lezer uit te tekenen zijn. De plot kenmerkt zich door een opeenstapeling van voor de lezer bekende – maar zeker nog wel vermakelijke - problemen met de bijbehorende overbekende thema’s: liefde, relaties, jaloezie en onzekerheid. Stereotyperingen zijn daarbij alom aanwezig: van de superknappe player Max tot de onbereikbare-maar-toch-wel-leuke Silas en van de boze-maar-toch-niet-zo-boze stiefmoeder tot het verwende stiefzusje. Olivia – overigens ook behoorlijk stereotiep – beweegt zich van de ene aantrekkelijke gebeurtenis naar de andere, met maar één doel: de man voor zich winnen.  

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marloes

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!