Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Allesbehalve saai, zo'n leven

Marloes 09 augustus 2017 Auteur

Wie dacht dat het leven van een groep 6’er saai zou zijn, heeft het volkomen mis. Tom Groot, de stoere doedelstekende basisschooljongen laat het tegenovergestelde zien in zijn humorvolle verhaal. Wie nog niet geheel toe is aan ‘Het leven van een Loser’ kan wellicht beginnen met ‘Tom Groot’. Het rijk geïllustreerde boek Ja! Nee. (Misschien…), geschreven door L. Pichon en vertaald door Ieske van Heek, vertelt het verhaal van deze held.  

Het verhaal van Tom Groot wordt gekenmerkt door humor en herkenbaarheid. Pichon beroept zich op veel voor de lezer herkenbare, maar grappige gebeurtenissen. Of het nou gaat om een overijverige opruimende moeder, een vervelend zusje dat de lekkerste Cereals steelt, een griepvlaag op school of een ietwat onhandige vader die mogelijk nog stommere dingen doet dan je vooraf kon bedenken; menig lezer zal kunnen glimlachen om de bekende gebeurtenissen.  

Pichon combineert dit alles vervolgens met een interessant schoolverhaal over een schoolproject waarbij Tom het een en ander leert. Tom moet leren samenwerken met mensen die hij eigenlijk niet zo graag ziet en hij moet creatief zijn. Dat moet allemaal tussen de ‘normale’ schoolzaken – het schrijven van opdrachten, het halen van punten en het maken van een stripboek– door. Ogenschijnlijk kleine dingen, zoals pestgedrag onder kinderen en verschillen tussen leerlingen, worden op een luchtige wijze besproken. Pichon dringt de lezer geen mening op, maar laat wel duidelijk zien hoe een gezonde maatschappij zou moeten draaien en wat er gebeurt wanneer je niet op die manier handelt. Op die manier haalt Pichon tal van kleinere onderwerpen naar voren. Van het effect van gezichtsuitdrukkingen tot het gevolg van ondoordachte acties; Tom leert de lezer verschillende lessen, op zijn eigen manier, vol humor en met een ‘van-fouten-mag-je-leren’-instelling.  

Gelukkig blijft het niet slechts bij een thematisch rijk verhaal. Ja! Nee. (Misschien…) valt vooral op vanwege de rijk geïllustreerde pagina’s en de bijzondere vormgeving van het verhaal. Talloze kleine, zwart-witgekleurde afbeeldingen ondersteunen losse woorden uit de tekst van Tom Groot. Sommige illustraties voegen elementen toe en dragen zo iets bij aan de verbeelding van de lezer. Zo laat Pichon de lezer zien in plaats van lezen wat Tom en Dirk met een muziekalbum hebben gedaan, iets wat op ieders lachspier zal werken.  

De tekst zelf staat schots en scheef op de pagina, en volgt soms zelfs de vorm van de boodschap (zo staat het woord ‘sliding’ op een glijdende manier afgedrukt). Belangrijke woorden, zoals ‘mijn’ of ‘oude’ of ‘rukt’, staan groter afgebeeld en trekken de aandacht van iedere lezer. Bovendien zijn sommige stukken tekst verdwenen en lijken ze plaatsgemaakt te hebben voor recepten, schetsen of handleidingen voor het maken van Droedels of schetsmappen. Elke pagina vormt opnieuw een verrassing; het verveelt nooit en daagt de lezer uit het verhaal goed te volgen.  

De combinatie van het humoristische, maar toch alledaagse verhaal met de unieke vormgeving leidt Ja! Nee. (Misschien…) naar de top. Er is echter nog één element dat het leesplezier nóg meer bevordert: de variatie binnen het verhaal zelf. Pichon hanteert een hoog tempo, waarbij korte zinnen en een scala aan verschillende gebeurtenissen het verhaal versnellen. Het verhaal wordt opgedeeld in stukjes tekst over school, over thuis, over het project en over alle andere kleine dingetjes. Sommige delen geloofwaardig, sommige delen minder. Echter, Pichon lijkt het allemaal te kunnen maken: in het leven van Tom is niets vreemd!  

Hoewel de jeugdige lezer in eerste instantie misschien zal moeten wennen aan de steeds wisselende bladspiegel, zullen de humoristische gebeurtenissen en de sprekende tekeningen overtuigen. Het verhaal hoort op deze manier vormgegeven te zijn en vormt op die manier een ware uitdaging.  

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marloes

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur