Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Knallend slotstuk; leven ze nog lang en gelukkig?

Marloes 11 juli 2017 Auteur

Met het openslaan van Marissa Meyers Winter weet de lezer het al: dit is het boek waarin Kai verplicht moet trouwen met de verschrikkelijke Levana, waarin Levana de machtigste vrouw van Aarde en Luna zal worden en waarin de andere jongeren definitief het onderspit zullen delven. Toch? Of verging het Sneeuwwitje in het klassieke sprookje anders en redt Meyer haar sprookjesfiguren nu ook? Winter, vertaald door Sandra C. Hessels, belooft hoe dan ook het knallende slotstuk te worden van The Lunar Chronicles.

‘Winter was een zeer geliefde prinses die mooier was dan een boeket rozen en gestoorder dan een kip zonder kop.’ Winter start bij het perspectief van Winter. Zij ziet van zeer dichtbij hoe Levana haar machtspositie op Luna misbruikt. Levana, op haar beurt, is stikjaloers op de mooie Winter en doet er alles aan om haar uit de weg te ruimen. Ondertussen zijn de jongeren, onder wie Kai, op weg naar Luna. Kai zal met Levana trouwen om zo de problemen op Aarde ‘op te lossen’. Iedereen weet echter dat met deze trouwerij nieuwe problemen zullen ontstaan. Levana, die onterecht de macht heeft op Luna, zal door het huwelijk ook de macht over Aarde krijgen en niets lijkt meer onwenselijk. Cinder - Selena - is de enige die haar echt kan stoppen. Zij heeft wettelijk gezien recht op de troon op Luna en zal hem van Levana moeten ‘stelen’ om Levana te kunnen stoppen: ‘De enige kans van slagen die we hebben,’ zei ze, ‘is dat jij Levana ervan weet te overtuigen dat de bruiloft op Luna moet plaatsvinden.’

Het laatste zeer lijvige deel van The Lunar Chronicles vergt, zeker in het begin, veel van de lezer. Hoewel de lezer qua schrijfstijl en verhaalopbouw in een gespreid bedje komt -Winter sluit daarin perfect aan bij eerdere delen- is het verhaal even wennen. Meyer besteedt amper aandacht aan terugblikken naar eerdere boeken en bezorgt hiermee soms het hoe-zat-het-ook-alweer-gevoel. Nog voor de lezer alle personages heeft kunnen plaatsen en heeft kunnen bedenken hoe ze daar kwamen en wie ze ook alweer precies zijn, heeft Meyer hemel en aarde alweer laten bewegen met bijzondere en belangrijke gebeurtenissen.

Gelukkig valt het kwartje na de eerste paar hoofdstukken en landt het verhaal. Meyer laat Winter perfect aansluiten op eerdere delen, waarbij ze de overeenkomsten met Levana uiterst goed uitwerkt. Sommige gebeurtenissen komen overeen, maar worden nu vanuit een ander perspectief beschreven. Het klassieke Sneeuwwitje wordt op die manier verrijkt, met onder andere het blikveld van Sneeuwwitje zelf.  

Maar niet alleen Sneeuwwitje lijkt hier aan de basis te liggen. De eerder besproken sprookjes hebben allemaal, hetzij kleine, rollen en vullen elkaar aan. Tegelijkertijd geeft Meyer, net als in eerdere delen, haar geheel eigen draai aan de verhalen en creëert ze een vernieuwend sprookje.  

En dat blijkt ook nu een zeer interessant en geslaagd sprookje. Het verhaaltempo ligt hoog, wending volgt op wending en boeiende dialogen overheersen. Hoewel menig gebeurtenis te verwachten valt, doet dit geen afbreuk aan het geheel. Winter is lange tijd dé pageturner waarin Meyer toewerkt naar een knallend einde. De diverse personages hebben daarin een groot aandeel. Zij zorgen, met hun uiteenlopende typeringen - die overigens sterk, maar eenzijdig neergezet worden - , voor variatie en voorkomen dat het verhaal saai dreigt te worden. Hun liefde, jaloezie, doorzettingsvermogen, sluwe plannen, sprookjesachtige ideeën en relaties onderling; Meyer laat het samenkomen en botsen, en creëert daarmee een omvangrijk, complex en zeker boeiend geheel. 

Tot de laatste passages blijft Winter, dat rijker is dan menig klassiek sprookje, interessant. Helaas barst de langverwachte strijd dan echt los. Het blijkt Meyers zwakke plek. De strijd, hoe goed passend ook in het verhaal, conflicteert met de rest van Winter en doet daardoor onnatuurlijk aan. 

Gelukkig blijkt dat slechts de enige ‘mindere’ passage. Winter vormt een meer dan waardig slotgedeelte in The Lunar Chronicles. Het is zo’n deel waarbij het jammer is dat het eindigt. Met pijn in je hart neem je afscheid van Cress, Cinder, Scarlet en Winter. 

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marloes

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!