Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Flinterdunne 2.30

Marloes 14 februari 2017 Auteur

De Brittenburg is een ruïne, zo vertellen de verhalen, op het strand rond Katwijk aan Zee die zichtbaar was na een storm. Tot op de dag van vandaag is de inmiddels verdwenen ruïne een mysterie, evenals de bijbehorende toren van Kalla. De legende, die haar oorsprong misschien vindt in het Romeinse verhaal omtrent keizer Caligula, vormt een verhaalelement in Zwemmen met Caligula, het flinterdunne verhaal van Frans van Duijn.  

Evi en vriendin Ipek zijn twee jonge zwemsters. Elke dag trainen ze met coach Riemersma voor het naderende NK. Helaas blijkt Evi keer op keer niet snel genoeg. Ze blijft tijden boven de 2.30 halen, terwijl haar concurrenten, met behulp van slagdokter Colwin, tijden onder de 2.30 bereiken. Het naderende NK lijkt voor Evi onbegonnen zaak.  

Na elke training is Evi bij haar opa op het strand te vinden. Daar werkt ze als serveerster in een strandtent. Tijdens haar werkzaamheden ontmoet ze de verschrikkelijke Filosoof. Ze heeft een enorme hekel aan haar collega, die haar op elk moment vernedert. Maar dan komt ze erachter dat de Filosoof iets verbergt. Zijn obsessie voor de Brittenburg, de verdwenen ruïne, interesseert Evi. Wanneer ze ontdekt dat er schatten in de zee liggen, ziet ze licht aan de horizon. Zo'n schat zou haar voldoende geld kunnen bieden voor een behandeling bij Colwin. Zo'n schat zou een gouden plak op het NK kunnen betekenen.  

Stilistisch gezien is Zwemmen met Caligula allesbehalve geslaagd. Vanaf de eerste bladzijde confronteert Van Duijn de lezer met talloze - zó'n, háár, wás, zíjn - schreeuwerige accentstreepjes. Het effect is tegengesteld; vrijwel direct lijkt voor de lezer geen enkel woord meer nadruk te krijgen. Het is een schreeuwerig geheel, dat de lezer moe maakt. Tegelijkertijd bevat het verhaal veel te veel geblash, getjap, geplonk, gebaf, gebats en gepfffwuh om door de lezer serieus genomen te worden. Van Duijn hanteert een overdosis en maakt het verhaal te kinderlijk; de dertienjarige Evi verliest aanzien. Ook de talloze slappe bijzinnen die de hoofdzinnen onnodig onderbreken zijn dodelijk voor het verhaal. Ze missen belangrijke informatie, zijn overbodig en veroorzaken storingen in het 'lekker lezen'-effect. Naarmate het verhaal vordert, lijkt dit iets te verbeteren. Helaas blijft het bij iets. Van Duijn schrijft te simpel, met af en toe een verdwaald lastig woord als ‘ether’.  

Helaas scoort Zwemmen met Caligula ook niet als het gaat om inhoud. De keuze voor de legende van de Brittenburg als basis is aantrekkelijk. Van Duijn heeft zich zeker goed georiënteerd en houdt zich aan de tot nu toe bekende feiten. Echter, de uitwerking van het verhaal is zeer matig, zo niet onvolledig. Van Duijn stapelt gebeurtenis op gebeurtenis, zonder de lezer te voorzien van achtergrondinformatie, waardoor hij een ongefundeerd verhaal creëert. Bovendien verzaakt Van Duijn in het bespreken van Evi's gedachtegangen. Ze is een meisje van papier dat voor de lezer niet meer wordt dan dat. Ze mist elke vorm van diepgang; op haar zorgen over haar pukkels na.  

Doordat Van Duijn de lezer geen zand onder de voeten biedt, landt het verhaal niet. Al vrij snel wordt het een opeenstapeling van gebeurtenissen die allesbehalve geloofwaardig overkomt. Op het oog lijkt een en ander logisch, maar schijn bedriegt: dit verhaal is te simpel om in de werkelijkheid zo te kunnen verlopen. Bovendien stopt Van Duijn zijn verhaal vol met onafgewerkte elementen, om zo maar te voorkomen dat het verhaal ‘saai’ dreigt te worden. Liefdesrelaties, foto’s van blote vrouwen, hapsnap-informatie over trainingen; elk element leidt af van het werkelijke verhaal, waardoor de kern in Zwemmen met Caligula ver te zoeken is.  

Met een slot vol zoemen en splatsjen sluit Van Duijn zijn mierzoete, bijna sprookjesachtige verhaal, veel te vluchtig af. Talloze interessante verhaallijnen blijven onafgewerkt liggen. Op de pukkelproblemen na, dat dan weer wel.

2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marloes

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!