Boven de wolken

Marloes 16 juli 2023
Pilote Morag MacIntyre probeert weer op te krabbelen na een traumatisch incident dat haar zelfvertrouwen en haar plezier in het vliegen heeft geschaad. Haar stoere masker heeft ervoor gezorgd dat ze bijna weer mag gaan vliegen en ze wíl haar ‘normale’ leven ook weer oppakken, maar diep vanbinnen weet ze wel dat ze daar eigenlijk nog helemaal niet klaar voor is. Wanneer haar opa, die in zijn oude en gammele maar getrouwe vliegtuig Dolly bewoners, toeristen en poststukken tussen de eilanden van de archipel in het noordelijkste stukje van Schotland vervoert, haar hulp nodig heeft in het familiebedrijf, besluit ze terug te keren naar huis om zijn vliegroute tijdelijk over te nemen. Het kan nooit lang duren voordat ze weer helemaal klaar is voor het grote werk, toch?

Maar ook in Schotland slaat het noodlot toe, móét haar instinct het wel overnemen van haar angst en onzekerheid en voert ze een hobbelige maar veilige noodlanding uit. Ze strandt op Inchborn, een afgelegen eiland waar alleen Gregor, een norse ornitholoog verblijft, en ze zijn op elkaar aangewezen terwijl de storm blijft woeden. Hun totaal verschillende karakters botsen, wat leidt tot scherpe dialogen vol sarcasme en plaagstootjes en onbegrip voor de wijze waarop de ander in het leven staat, dus die redding vanaf het vasteland kan niet snel genoeg komen…

Je leert Morag kennen als een beschadigd personage en haar worstelingen, onrust en verlangen om weer zichzelf te worden zijn geloofwaardig en sterk omschreven. De start van dit boek is dan ook wat rustiger en serieuzer dan in andere verhalen en Morag heeft het moeilijk, maar ze geeft niet op, haar persoonlijkheid, doorzettingsvermogen en toekomstplannen houden haar op de been en hoewel ze niemand vertelt wat er écht in haar omgaat, probeert ze wel weer geluk te vinden. De subtiele humor, de interactie met haar beste vriendin en haar gedachtesprongen brengen luchtigheid in het verhaal, het gevoel dat vliegen haar normaal gesproken geeft is erg mooi omschreven en zodra ze is aangekomen in Schotland komt er meer vaart in het geheel en wil je, mede door de vloeiende en beeldende schrijfstijl, alleen nog maar doorlezen.

De kleurrijke en eigenzinnige personages zorgen voor een sfeervol verhaal vol afwisseling, de knorrige interacties met Gregor maken plaats voor open gesprekken en op Inchborn leert Morag om meer in het moment te leven, zoekt ze uit waar ze echt gelukkig van wordt en langzamerhand voel je de rust over haar heen komen. Soms heb je gewoon even een frisse blik, een beestenboel, heerlijke gerechten en een geweldige omgeving nodig om een nieuwe draai aan je leven te geven!

Dit is dan ook een fijn, warm, origineel en liefdevol verhaal over turbulentie, vluchten en thuiskomen, aarden en weer leren vliegen, reflectie, kwetsbaarheid en vrijheid en hoewel enkele gebeurtenissen redelijk vluchtig voorbijgaan, persoonlijke achtergrondverhalen soms wat summier zijn beschreven en het einde vrij abrupt is, waardoor ik méér wilde, heb ik Boven de wolken vooral met veel plezier gelezen. Waar kan ik mijn ticket naar Inchborn boeken?

3.5-4⭐️

Meer recensies van Marloes

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!