Hebban recensie

Opnieuw 7 dagen verbittering, angst, pijn en verdriet

Marloes 13 juni 2020 Auteur

Let op: deze recensie kan spoilers bevatten voor het eerste deel, Cel 7

Na Cel 7 dendert Kerry Drewery door. Met Dag 7 ontwikkelt zich een nieuw hoofdstuk in het leven van Martha en Isaac. Opnieuw moet de lezer zeven dagen door. En ook nu weer blijkt het concept te werken. Bovendien doet Dag 7 (vertaald door Selma Soester), met alle gebeurtenissen in de VS, er meer toe dan ooit.

Cel 7 eindigde met de vrijlating van Martha. Isaac heeft een bekentenis afgelegd en wordt in cel 1 geplaatst. Hij zal het pad dat Martha eerder bewandelde moeten bewandelen, in de hoop dat op de zevende dag ‘onschuldig’ gestemd zal worden. Martha komt ondertussen bij Eve, Max en Cicero terecht. Lang kan ze niet genieten van haar vrijheid, want vanaf het eerste moment staat alles in het teken Isaac vrij te pleiten. Ondertussen wordt ook Martha nog steeds gezocht, om maar te voorkomen dat er onrust ontstaat over het rechtssysteem zoals het nu is. In die zoektocht loopt niet alleen Martha gevaar. Iedereen die met haar in aanraking komt, dreigt de vrijheid te verliezen.

Dag 7 gaat verder waar Cel 7 afsloot; spannend, intrigerend en tegelijkertijd walgelijk. Drewery bouwt voort op de in Cel 7 geopperde ethische kwesties en gaat daarbij nog een stap verder. Niet alleen mag er nu gestemd worden over het lot van mensen die ter door veroordeeld kunnen worden, ook mensen die lagere straffen te wachten staan worden voor de ‘jury’ geplaatst. Wie genoeg geld betaalt, heeft de meeste macht en mensen die een tegengeluid willen laten horen wordt de mond gesnoerd; wat nou gerechtigheid? Wederom worden vraagtekens geplaatst bij de menselijkheid van het systeem (getuige de gruwelijke behandeling van Isaac), en meer nog dan in Cel 7 wordt het gevaar van sensatiezucht glashelder. Met de komst van tweede presentator Joshua (in deel één zagen we de harteloze Kristina al voorbij komen) wordt ook de macht van de programmamakers achter de schermen duidelijk. Op die manier werkt Drewery steeds openlijker een discussie in de hand.

Ook de plotontwikkelingen wijzen in de richting van die discussie, getuige de relletjes en de ‘bellers’ in de programma’s. De tegenstelling tussen de mensen vóór het systeem en de mensen tégen wordt steeds groter, iets wat onherroepelijk zal zorgen voor problemen. Drewery hoeft alleen maar te zorgen voor het juiste podium.

Net als in Cel 7 slaagt ook nu de manier waarop de auteur het verhaal opgetekend heeft. Drewery speelt wederom met de verschillende perspectieven en slingert de lezer heen en weer tussen verschillende medespelers. Martha krijgt natuurlijk haar stem, en Isaac – helaas in mindere mate – ook. Passages die situaties op locaties beschrijven, of duidelijk maken hoe de programma’s Drukken voor gerechtigheid of Dood is gerechtigheid vormgegeven worden.

Enig verschil is de voorkennis van de lezer. Waar je in deel één op zoek was naar het antwoord op de vraag ‘is Martha schuldig’, ben je nu zelf ook op zoek naar gerechtigheid: Isaac zit in de gevangenis, maar hij verdient overduidelijk niet de doodstraf. Je voelt de onrechtvaardigheid van het systeem en de mate waarin Martha druk ervaart. Bovendien voel je, meer nog dan Martha doordat je als lezer vanuit verschillende perspectieven kan kijken, de urgentie van de situatie.

De sterke plot, de zorgvuldig opgebouwde weg naar de climax en de uitgebreid uitgewerkte thematiek maken opnieuw dat je als lezer vanaf de eerste letters niet uit het verhaal weg te slaan bent.

Meer recensies van Marloes

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!