Hebban recensie

De verhalenverteller begint aan het laatste deel

Marloes 24 september 2018 Auteur

‘Amani – Scherpschutter, demdji met blauwe ogen, kan woestijnzand manipuleren, ook bekend onder de bijnaam Blauwogige Bandiet.’

Met een kort overzicht van alle belangrijke personages leidt Alwyn Hamilton Een nieuwe dageraad in. Het laatste deel van de trilogie, vertaald door Carolien Metaal, betekent het einde van de sprookjesachtige woestijnwereld. Toch krijgt de lezer de kans te genieten van Amani en haar mede- en tegenstanders. 380 pagina’s lang.

‘Er was eens een jongen van de zee die verliefd werd op een meisje uit de woestijn.’

Amani wordt wakker in stad, een omsloten door een muur van vuur. Slechts een klein deel van de Rebellengroep is nog over en Ahmed zit vast. Amani heeft korte tijd nodig om ook zelf weer te herstellen, alvorens ze opnieuw een plan bedenkt. Nu zij de leider is van de Rebellengroep zal ze alles op alles zetten de wereld een stukje veiliger te maken. Om dat goed te kunnen doen, zullen ze Izmam moeten verlaten. De muur van vuur zit echter in de weg.

Amani besluit de dochter van de sultan, prinses Layla, te ontvoeren. De sultan neemt wraak en doodt elke dag een ander meisje uit de stad. Ondanks de gruwelen wil Amani niet opgeven. Zij wil, met Layla en haar andere Rebellen, de stad ontvluchten in een poging de ultieme goede wereld te creëren. Helaas zal ze daar veel voor moeten opgeven.     Hamilton hanteert een hoog verhaaltempo. In het begin lijkt dit geen goede keuze: als lezer moet je duidelijk terugkomen in het verhaal en wennen aan de personages, hun relaties en hun beweegredenen. Hamilton gunt je die kans nauwelijks: ze gaat meteen over op veel actie en gaat regelmatig voorbij aan korte terugblikken op eerdere delen. De introductie voor het daadwerkelijke verhaal, waarin slechts de talloze personages, de mythen en legenden worden opgehaald, is niet afdoende om in één keer terug in het verhaal te duiken.

Toch maakt dezelfde verhaalstijl je tegelijkertijd wel een lotgenoot van Amani. Het verhaal dat Hamilton vertelt, is, mede door alle gedetailleerde beschrijvingen, zo intens dat je jezelf – na de periode van gewenning – ook als rebel ziet en meeleeft met Amani en de ongelijke strijd die ze moet leveren. Gruwelijke passages worden zo goed beschreven dat ze ook voor een westerse lezer die het woestijnleven niet kent boekdelen spreken:

‘Haar nachtgewaad wikkelde zich strak rond haar schoppende benen, haar voeten zochten tevergeefs wanhopig naar houvast. Het lange, rode touw dat vastzat aan de strop ontrolde zich als een sjiema in de woestijnwind, zwiepte als een rood spoor achter haar aan.’

Net als de eerdere delen heeft Een nieuwe dageraad een sprookjesachtig karakter. Om het verhaal te versnellen slaat Hamilton hier en daar stukken in de tijd over. Deze delen overbrugt ze middels korte vertellingen die op bijzondere wijze geïntegreerd worden in het verhaal: ‘Er was eens een vrouw die zo hebberig was dat ze het leven schonk aan een dochter van goud.’ Het effect blijkt tweeledig. Enerzijds is het dé manier om het hele verhaal van Amani te kunnen vertellen, zonder een boek van minimaal drie keer deze dikte te creëren. Anderzijds krijgt Amani’s verhaal extra diepgang: de sprookjes, legenden of sagen brengen een boodschap met zich mee, voor zowel de lezer als Amani.

Het sprookjesachtige karakter van Een nieuwe dageraad wordt ook nu weer gecombineerd met een woeste woestijnwereld waarin gevaar en geweld eerder dagelijkse kost zijn dan uitzonderingen op de regel. Hamilton doseert de hoeveelheid actie echter op de juiste manier: ze overlaadt de lezer niet met een scala aan onlogische gebeurtenissen, maar weet het verhaal zo op te bouwen dat het voor eenieder logisch is.

Bijzonder is de manier waarop Hamilton toe lijkt te werken naar een ronde cirkel. Wanneer ze Amani terug laat keren naar haar strijd in de buurt van haar oorspronkelijke vertrekplaats, houdt eenieder, inclusief de lezer, zijn of haar hart vast.

‘Er was eens, in een koninkrijk ver over zee, een jongen die naamloos geboren was.’

Al met al is Een nieuwe dageraad een prachtig slotdeel van de eveneens sterke trilogie. Als lezer ben je van Amani gaan houden en kun je haar moeilijk loslaten. Toch bevredigt het laatste deel: Hamilton rondt écht af.

Meer recensies van Marloes

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!