Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Als iedereen gewoon zichzelf wil zijn…

Marloes 12 december 2018 Auteur

‘Dit keer was het Rashid geweest die moest glimlachen, omdat Z had gekozen wie hij wilde zijn. En was dat niet wat ze allemaal probeerden te doen?’ Met Tijdbom haalt Joelle Charbonneau een sterk thema aan: je eigen ik en de druk van buitenaf. De thriller, vertaald door Carolien Metaal, beschrijft het verhaal van een aantal jongeren dat vastzit in een school.    

Met een korte ‘proloog’ van nog geen kantje schiet Charbonneau rechtstreeks op haar doel af: spanning creëren. Nog voor de lezer zich goed en wel in de door de auteur geschapen wereld beweegt, heeft het grote probleem zich al voorgedaan: om 13:51 zit een aantal leerlingen vast in een school: ‘Er kon elk moment weer een bom ontploffen en de terrorist was een van hén.’    

Vervolgens ga je terug in de tijd; het verhaal start een paar uur eerder om 08.35. In een razend tempo introduceert Charbonneau de hoofdpersonen in het verhaal. Allen hebben hun eigen problemen en allen zijn op een of andere manier geheel klaar met hun leven. Dochter van de toekomstige senator Diana worstelt met het feit dat ze moet voldoen aan het plaatje van een senatorsdochter: ‘Iemand van wie iedereen verwachtte dat ze deed wat juist was en van wie niemand ooit zou vermoeden dat ze iets verkeerds deed.’ Z heeft zijn moeder verloren en dreigt zijn woning te worden uitgezet, Rashid voelt zich buitengesloten vanwege zijn afkomst en geloofsovertuiging, Cas is verschrikkelijke gepest, Ted is het zat om onopgemerkt te blijven en Frankie wil niet aan het door zijn omgeving geschapen beeld voldoen.    

Charbonneau overdondert je met een te grote hoeveelheid zware problematiek, maar creëert daarmee tegelijkertijd voldoende ruimte voor een spannend verhaal: iedereen kan immers de terrorist zijn; hun leven is verschrikkelijk genoeg. Dit laatste gegeven versterkt Charbonneau vervolgens met opgelegde cliffhangers aan het einde van de hoofdstukken: ‘Was hij bang? God, ja. Maar soms kon je alleen maar iets veranderen door eerst iets stuk te maken.’    

Al deze problemen en talloze cliffhangers blijken effectief. Wanneer de personages samenkomen op school en de tijd verder tikt naar de 13:51, ontwikkelt zich een spannend plot. Als plotseling de eerste bom ontploft, wil je als lezer alleen maar weten wie de dader is en ga je op zoek. Dat verandert wanneer de eenlingen duo’s vormen om samen het schoolgebouw te kunnen verlaten. Langzaam verschuift de thriller van een ‘who-dunnit’ naar een ‘why-dunnit’ en komt de werkelijke – en zeer actuele – thematiek van Charbonneaus verhaal bovendrijven: het niet willen of kunnen voldoen aan andermans verwachtingen. Even wil je niet meer weten wie dit alles op zijn geweten heeft, maar ben je vooral bezig met de manier waarop de personages kunnen ontsnappen én hoe ze daarna hun leven wél goed vorm kunnen geven.    

Hoewel alle problemen van alle jongeren – zeker door de veelheid ervan – onvolledig uitgewerkt worden, krijgt het thema wel ruimte. Als lezer krijg je niet de kans écht in te zoomen op bijvoorbeeld het verdriet van de senatorsdochter of de angst van de moederloze Z en in eerste instantie lijkt dat jammer. Je mist verhaalelementen of gevoelens, waardoor de personages ongrijpbaar blijven. Oproepen tot een vorm van medeleven of een verandering van het wereldbeeld zijn bovendien op die manier slechts pogingen. Door de jongeren hun verhalen aan elkaar te laten vertellen, geeft Charbonneau je wel de kans een neutrale blik op de situatie te krijgen. Alle jongeren worstelen op een of andere manier met hetzelfde, hoewel allemaal door een andere oorzaak. Juist op die manier laat Charbonneau zien dat de maatschappij op talloze manieren druk op de mensheid legt. Voor de hand liggende items als je geaardheid, pesterijen of prestatiedrang maar ook meer onzichtbare vormen van druk zoals sociale druk of geloofsovertuiging maken daarbij het plaatje volledig.    

Tijdbom wordt gekenmerkt door een paar plotselinge overgangen, een boeiende portie spanning en een stelletje echte personages, ingegeven door actuele problemen; een prima combinatie.    

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marloes

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!