Intrigerende debuutroman over vreemdgaan
‘Ontrouw beperkt zich niet tot slechte relaties,’ aldus de therapeut die Nina bezoekt nadat ze als getrouwde vrouw een affaire is begonnen. Nooit had Nina gedacht dat ze haar geliefde man Thijs zou bedriegen met een andere man. Ze zet twintig jaar huwelijk op het spel, en waarom? In de spiegel kijken durft ze niet, toch zal Nina uiteindelijk wel moeten. Maar blijft er dan nog wat over van haar huwelijk?
'Van der Weide heeft een krachtige en vlotte schrijfstijl, met duidelijke taal en beeldspraak.' – recensent Marloes
De Affaire - Verkeerd verbonden is de eerste roman van journalist Lydia van der Weide. Met in de hoofdrol een vrouw in de overgang, Nina, en de affaire waarin ze zich ‘plotseling’ bevindt. Een gewaagd onderwerp voor een debuutroman, want is vreemdgaan niet ontzettend fout? Het is als buitenstaander ontzettend makkelijk om over Nina te oordelen. Toch is het Van der Weide gelukt om een boeiend verhaal neer te zetten waarin je begrip krijgt voor wat er met deze vrouw gebeurt. De dagboekvorm waarin dit verhaal is geschreven draagt daar absoluut aan bij. Je leest het hele verhaal vanuit het perspectief van Nina. Hoe onzeker ze is of Thijs nog wel van haar houdt. Hoe ze twijfelt of ze wel een affaire durft te beginnen, dat is toch niets voor haar? Hoe spannend het is om toe te geven aan wat ze voelt voor een andere man. Haar twijfels, de manier waarop Nina de affaire goedpraat tegenover zichzelf, hoe makkelijk ze liegt en de twee werelden volhoudt, het wordt gaandeweg steeds herkenbaarder. Niet dat het een goed idee is om ooit zelf een affaire te beginnen, maar Van der Weide laat wel zien hoe het kan gebeuren: ‘Mensen die vreemdgaan zoeken vaak niet een andere partner maar een andere versie van zichzelf’.
Van der Weide heeft een krachtige en vlotte schrijfstijl, met duidelijke taal en beeldspraak. Je kunt de gedachtegang van Nina hierdoor makkelijk volgen. Tussendoor lees je app-gesprekken die Nina heeft met de mensen in haar leven. Deze gesprekken vormen een aangename afwisseling en maken het verhaal nog levendiger. Tussendoor ga je de toekomst in, ‘de langste dag’, zoals Nina haar onvermijdelijke gesprek met Thijs noemt. Het enige dat op te merken is aan De affaire, is dat de vaart in het verhaal vooral aan het begin en aan het einde zit. Tussendoor zakt het in, met veel van hetzelfde en minder goede dialogen, en kun je je interesse een beetje verliezen. Het is echter nooit genoeg om het verhaal aan te kant te willen leggen.
Het is bovendien mooi dat er eens geen dertiger in de hoofdrol staat, maar een vrouw in de overgang. Haar twee zoons, Ruben en Kaj, hebben interessante bijrollen, met ieder hun eigen problemen. Ruben krijgt verkering met de non-binaire Sam, een modern element waar Nina duidelijk mee worstelt. Ook Nina’s man heeft zijn redenen om minder interesse in haar te tonen. En stiefdochter Evi is een grappige wervelwind, die Nina het zetje geeft dat ze nodig heeft om tot zichzelf te komen.
De affaire is een intrigerende debuutroman, over een alledaagse vrouw die worstelt met herkenbare twijfels. Het taboeonderwerp maakt dit boek uniek en zeker de moeite van het lezen waard.
Reageer op deze recensie