Luchtig liefdesverhaal zonder poespas
Twee dagen voordat Casper naar New York moet voor een miljoenendeal, dumpt zijn zus haar puppy voor zijn deur. Ze is al naar het buitenland vertrokken en Casper zit met zijn handen in het haar. De enige die hem kan helpen met de puppy is de eigenaar van een dierenwinkel. De eigenzinnige Linde is heel wat anders dan Casper in zijn strakke pak, maar toch springen de vonken er vanaf. De vraag is alleen: kan Casper zijn zakelijke overtuigingen over liefde loslaten?
'De uitwerking van dit verhaal had meer aandacht en uitdieping verdiend.' - recensent Marloes
De liefdesdeal van Lydian Coppus is een novelle over onverwachte liefde tussen twee tegenpolen. Of wat voor liefde door moet gaan, als je Casper mag geloven. Hij is niet echt de man om in liefde te geloven. Dat Linde steeds door zijn hoofd spookt, wil hij liever vergeten. Linde is meteen gecharmeerd door Casper, zelfs in zijn maatpak. Terwijl ze maar wat graag aan de aantrekkingskracht wil toegeven, doet Casper er alles aan om Linde op afstand te houden. Dat zorgt natuurlijk voor knallende scènes. Het is jammer dat het echte vuurwerk ontbreekt omdat het karakter van de personages te weinig tot leven komt. Het is moeilijk om je verbonden te voelen met Casper en Linde. Ze voelen niet als je beste vriendin, je nieuwe buurman of iemand die je beter wilt leren kennen. Er zijn genoeg uiterlijke beschrijvingen, maar het is een gemis dat het innerlijk zo weinig aan bod komt. Wie zijn deze mensen, anders dan het verleden dat ze gevormd heeft? De ontwikkeling van vooral Casper, die wel degelijk aanwezig is, is moeilijk te zien. Als die ontwikkeling wel plaatsvindt, gaat dat in sneltreinvaart, wat het verhaal ongeloofwaardig maakt. Een gemiste kans, want de keuze om een fiscalist een hoofdrol te geven is origineel, en de zakelijke omgeving van Casper past goed in een verhaal over tegenpolen die elkaar aantrekken en afstoten.
Het is dan ook jammer dat ook het gebruik van het perspectief om het verhaal te vertellen tegen kan staan. Coppus wisselt namelijk binnen een hoofdstuk continu van derde perspectief – het ene moment kijk je door de ogen van Casper, het volgende moment door die van Linde, en soms vanuit haar beste vriend Oscar. Daardoor duurt het soms wat langer voordat je door hebt op wie de “hij” of de “zij” in de tekst slaat en over wiens schouder je als lezer op dat moment meekijkt. Daarnaast beschrijft Coppus veel dingen te uitgebreid, liggen sommige gevallen er te dik bovenop en is er af en toe sprake van niet alledaags woordgebruik. De auteur wisselt dat overigens wel af met sterk geschreven delen, waardoor De liefdesdeal alsnog voldoende kan blijven boeien.
Hoewel een novelle te kort is om een uitgebreid verhaal te verwachten, had de uitwerking van dit verhaal meer aandacht en uitdieping verdiend. Zeker omdat Coppus met De liefdesdeal een originele verhaallijn te pakken heeft. Toch kan deze novelle prima leesuurtjes opleveren als je houdt van een luchtig liefdesverhaal zonder poespas.
Reageer op deze recensie