Literair verhaal over helende kracht van katten mist emotie
Wat doe je als je vastloopt in het leven en even niet meer weet wat je wil? In de Japanse stad Kyoto is er een speciale kliniek, waar je alleen via ‘horen zeggen’ kunt komen. En als je de deur zelf open weet te krijgen. In de mysterieuze Nagaky Kokoro Clinic for the Soul krijg je een kat op recept. Vijf mensen maken dit mee. In hun vijf verhalen lees je hoe de kat als medicijn werkt, hoe ze hun leven ongemerkt veranderen. In dit boek van de Japanse schrijver Syou Ishida staat de krachtige band tussen mens en dier centraal.
Een kat op recept bestaat uit vijf verhalen van mensen die de helende kracht van een kat mogen ervaren. Vijf mensen die een beetje de weg kwijt zijn in hun leven, ook al hebben ze dat niet allemaal goed door. Wel brengt het leven ze allemaal bij dezelfde kliniek, de Nakagyô kliniek voor het Hart, waar een vreemd luchtje aan zit. Terwijl je leest, merk je gaandeweg dat de verhalen met elkaar verbonden zijn. Dat is alleen zo subtiel en vernuftig gedaan, dat het op sommige momenten lastig is om te volgen of de verbinding tussen de verschillende mensen te begrijpen. Dat zal ook door de Japanse namen komen, die je als westerling minder makkelijk onthoudt. De verandering in het leven van deze vijf mensen is wel mooi. Een kat lijkt een raar medicijn, maar als je zelf een kat hebt, dan herken je het effect van katten op je mentale gezondheid. En anders weet je het na het lezen van dit boek, als je de levens van deze mensen volgt en hun gedachten volledig meekrijgt.
Het idee van een kat op recept is origineel en interessant. We komen er in onze wereld minder mee in aanraking. Het boek is wel geschreven in een literaire schrijfstijl die we hier niet gewend zijn: traag, korte zinnen, weinig emotie. Je merkt aan alles dat dit een Japans boek is. Dat hoeft geen belemmering te zijn, maar het beperkt wel je verbeeldingskracht. Bij de beschrijvingen ontbreekt een mate van levendigheid. De mensen, de katten en de omgeving zijn daardoor moeilijker voor je te zien. Sommige stukken zijn herhaling, andere stukken zijn hoogdravend of missen emotie. Je volgt weliswaar mensen met problemen, die zich hechten aan een kat en hun leven zien veranderen, maar je bouwt gewoon moeilijk een band op. Het abrupte einde levert meer vragen dan antwoorden op en laat je met een raar gevoel achter.
Verwacht van Een kat op recept dan ook geen diepgaand of boeiend verhaal. Maar als je je daar overheen kunt zetten, dan kan dit boek door de unieke band tussen mens en dier toch voor aangename leesuren zorgen.
Reageer op deze recensie