Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Bijzonder verhaal met vooral leuke bijpersonages

MarloesN 21 juni 2024 Hebban Recensent
Juf Leonie heeft leuk werk, een fijne vriendin en een kat om tegen te praten. Wat wil ze eigenlijk nog meer? Nou ja, een speciale man zou welkom zijn. Omdat ze online daten maar niets vindt, komt ze met een andere manier: een briefje aan een leuke man, ergens verstopt. Het worden er uiteindelijk zeven, inclusief (twijfelachtige) dates. Hoewel ze in het lot gelooft, blijft Leonie twijfelen of een van deze mannen wel de hare is. En terwijl het leven doorgaat, leert ze dat de liefde dichterbij is dan ze denkt.

Mia Zomerdijk heeft met Zeven briefjes een origineel concept te pakken. Want wie zou zoiets nog doen in deze tijd, op willekeurige plekken briefjes verstoppen? Dat Leonie erop uittrekt om de briefjes een goede plek te geven, maakt het verhaal in het begin daarom erg leuk om te lezen. Dat begin loopt verder nogal stroef. Er zijn veel onhandig gekozen overgangen tussen hoofdstukken, enorm veel bijzaken die niet bijdragen aan het verhaal en Leonies kat Mr. Jones praat tegen haar in hele zinnen. Die gesprekken en andere bijzaken voelen geknutseld, alsof alles geforceerd aan elkaar is geschreven om in elkaar te passen. Het haalt een beetje de vaart uit het verhaal. Pas halverwege komt er een flow in zowel de schrijfstijl als de gebeurtenissen. Vanaf dan wordt de inhoud interessanter, leest het vlotter en wil je blijven lezen. Je leert Leonie en haar drijfveren beter waarderen, en hoopt dat ze de liefde vindt. Al is Leonies wens om een boek te schrijven weer niet al te origineel te noemen.

Terwijl Leonie op date gaat en haar leven vorm krijgt, is de opbouw waarin dat gebeurt vrij bijzonder. Telkens krijgt het verhaal nieuwe wendingen en weet je als lezer eigenlijk nooit waar het écht heen gaat. Dat kan je geweldig vinden, maar soms is het ‘zoekende’ gevoel zo overheersend dat het je juist tegen kan staan. Het onheil ligt continu op de loer, iets dat Leonie zelf nota bene in de gesprekken met Linda of met haar eigen gedachten aankondigt. Dat put uit, want al lezende bekruipt je steeds vaker het gevoel: wanneer is dit verhaal een keer klaar? Zomerdijk maakt het goed door het einde tóch aan het begin te breien, waardoor het alsnog op dat vlak een afgerond geheel wordt.

Wél geweldig aan Zeven briefjes zijn de verschillende bijpersonages. Zoals Linda, Leonies beste vriendin. Zij worstelt als moeder van drie jonge kinderen met het vinden van balans tussen de luiers, borstvoeding en huilbuien. Zelfs niet-moeders zullen de scènes waarin Leonie Linda aantreft zo voor zich zien. Net zoals de taferelen in de klas van Leonie herkenbaar zijn. De liefde van Leonie voor haar vak als leerkracht spat bovendien van de pagina’s af. Vooral deze scènes zijn mooi en levendig beschreven. Linda komt tussendoor met mooie vergelijkingen en fijne wijsheden, zoals ‘Het is je lot zonder briefje’. Dat filosofische gevoel sijpelt ook door bij Leonie, als ze de tijd aan zich voorbij ziet gaan.

Ondanks het originele verhaal kun je, met name door het stroeve begin en de vreemde situaties, met een vervelende nasmaak achterblijven. Wil je gewoon een leuk liefdesverhaal lezen, zonder poespas, dan biedt Zeven briefjes genoeg fijne leesmomenten.

Met dank aan uitgever Luitingh-Sijthoff voor het recensie-exemplaar.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van MarloesN

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!