Begrijp je angst - of die van een ander

22 april 2022
Een beknopt, toegankelijk en praktisch boek over angsten, wat angsten met je doen, hoe de cirkel van angst werkt, en welke strategieën je kunt toepassen om je angsten te overwinnen.

Dit boek is eenvoudig geschreven, in duidelijk te volgen taal, voor iedereen toegankelijk. Het focust zowel op verschillende soorten angst als op piekeren en biedt voor diverse problemen een scala aan mogelijke oplossingen. Hierbij wordt zowel gebruik gemaakt van oefeningen uit de cognitieve gedragstherapie (wat is het ergste wat er kan gebeuren) als ook van ACT (acceptatie en bereidheid). Dit laatste was voor mij een aangename verrassing, aangezien ik al jaren ACT therapie krijg omdat CGT niet voor alle angsten geschikt is als behandeling. Je wordt als lezer heel vrij gelaten in wat je wilt proberen en welke oefeningen je links wilt laten liggen. Aan het eind van het boek is ruimte om alles wat je gelezen hebt in het boek om te zetten in een plan van aanpak voor jezelf.

Het is een beknopt en super praktisch boek, een absolute aanrader als je een klein beetje achtergrond informatie wilt om je gedrag te leren begrijpen, en daarna gewoon lekker aan de slag wilt gaan met het aanpakken van je angsten of pieker gedrag. De prachtige vormgeving draagt bij aan het feit dat dit boek eenvoudig en duidelijk te lezen is. Geen wetenschappelijke onderbouwingen, lange referentie lijsten, en het boek gaat ook niet erg de diepte in. Dat is ook niet het doel van dit boek, dit boek is echt een doe-boek voor iedereen, jonger en oud, ongeacht je achtergrond. Als je meer geïnteresseerd bent in de theoretische raamwerken en wetenschappelijke bewijzen dan zou ik een ander boek aanraden.

Meer recensies van