verhaal dat diepe indruk maakt

MarlousVisser 08 april 2025
Via een facebookgroep Samenlezenisleuker mocht ik het boek ‘De Friesenwall’ geschreven door Edwin Vrielink mogen lezen.
Dit boek neemt je mee in de geschiedenis van de concentratiekampen Husum-Schwesing en Ladeland.

Dit zijn twee buitenkampen van concentratiekamp Neuengamme in de buurt van Hamburg. Deze werden ingericht in het najaar van 1944 voor de aanleg van een beschermingslinie aan de noordkust van Duitsland: de Friesenwall.

Concentratiekamp Gevangenen werden ingezet in de lastigere delen van het land. De lokale bevolking, de RAD en Hitler Jugend werden ingezet voor het graven van tankvallen in de makkelijkere delen van het land. Onder de lokale bevolking zijn er geen overledenen bekend als gevolg van dit werk. Er zijn 188 getuigenissen terug te vinden onder de 300 concentratiekampgevangenen die ingezet zijn voor dit werk. Van de 1250 Nederlandse gevangenen zijn er 129 mensen die dit hebben overleefd.

Het boek is opgebouwd uit 67 gedetailleerde verslagen van belangrijke gebeurtenissen, een lijst van geraadpleegde bronnen, bronvermelding naar geciteerde getuigenissen, fotoverantwoording en een lijst van slachtoffers van Husum-Schwesing en Ladeland.

Je leest dit boek niet zomaar. De verhalen zijn heftig en maken indruk. Het beeld dat een mens een ander mens iets aandoet om in sommige gevallen niets is, is enorm bij mij bijgebleven. Het beeld van verdronken gevangenen bij de loopbruggen en zo zijn er nog meer beelden die je zelf moet lezen om te begrijpen waarom het zo’n diepe indruk maakt.

Het boek is opgebouwd met praktische en persoonlijke informatie over het leven in een van de kampen. De persoonlijke verhalen van de mensen die in deze kampen hebben gezeten en het na kunnen vertellen waren indrukwekkend, soms onwerkelijk omdat het bijna niet voor te stellen is wat daar allemaal gebeurd is. En eigenlijk naief misschien wel omdat het in de wereld er op lijkt dat de mensen er niet van hebben geleerd en er nog steeds gruwelijke dingen gebeuren.

Dit boek is hoe dan ook geschreven met groot respect geschreven over een tijd die niet vergeten mag worden en daarom een echte aanrader is voor mensen die meer over deze verschrikkelijke tijd willen lezen, want indruk maakt het echt.

Meer recensies van MarlousVisser