bestaan ze nu wel of niet?
Via een winactie bij Uitgeverij Keytree mocht ik ‘Geesten bestaan niet, of toch wel?’ lezen van Arno van den Kieboom.
Geesten bestaan niet, of toch wel is een Young Adult. Ik kreeg het boek via de post binnen en het boek was lekker handzaam en niet dik. De opmaak was voor mij ook opvallend en daardoor las het lekker weg.
De zestienjarige Sebastiaan lijkt alles goed op orde te hebben. Hij doet het goed op school, heeft een relatie met klasgenoot Kimberly. In zijn vrije tijd werkt hij en is liefhebber van gamen.
Dan verandert er iets in het leven van Sebastiaan. Hij ziet een onbekende man verschijnen bij het schoolhek. Dit doet de rillingen over zijn rug lopen. Het levert heftige situaties op, maar kan hij hier uiteindelijk mee dealen?
Dit spannende boek leest lekker weg. In het begin moest ik even wennen aan de schrijfstijl, maar al lezende wil je toch weten wat er gebeurt. Sebastiaan lijkt een doodnormale jongen. Hij groeit op bij zijn vader en moeder. Vader is een eigenaardige man, maar die leer je verder in het verhaal naar mijn mening niet zo kennen. Moeder lijkt een bezorgde vrouw maar heeft wel iets bij zich dat je voelt dat er iets is.
Er komen in het verhaal herkenbare onderwerpen naar voren voor de jongere lezer: het gamen, vriendschap, verkering, werken, je afzetten tegen je ouders, maar ook het zien van dingen die er eigenlijk niet zijn en dan in je gedrag veranderen.
Dat stuk vond ik indrukwekkend verwerkt in het verhaal. Je voelt heel goed dat Sebastiaan niet lekker in zijn vel komt te zitten en wat het zien van de onbekende man met hem doet. Welke invloed dat op hem heeft, kun je het beste zelf lezen, want nasudderen doet het in ieder geval wel. Daarnaast is dat ook een thema in de huidige maatschappij dat best wel een taboe is.
Ik ben in ieder geval nieuwsgierig naar het vervolg. Dank je wel Arno voor het mogen lezen van je boek!