mysterieus, spannend, humor, codes kraken

MarlousVisser 27 april 2025
Wat als er meer dan genoeg te lezen is en je zoekt naar iets nieuws en je hebt een sterke voorkeur voor ‘verhalen over de Tweede Wereldoorlog’.
Auteur Ruta Sepetys kwam al een aantal keer voorbij met haar haar boek ‘Zout van de zee’. Daar lees ik ook steeds lovende verhalen over. Recent kwam haar nieuwste boek uit: ‘Het raadsel van Bletchley Park.

In dit verhaal maak je kennis met de negentienjarige Jakob en de nieuwsgierige spontane Lizzie. Broer en zus zijn beide liefhebbers van puzzels en raadsels.
Lizzie is een bijzonder meisje dat eigenlijk op de boot naar het veilige Amerika had moeten zitten, maar op spannende wijze haar begeleider bij de neus neemt en uiteindelijk niet naar Amerika vertrekt en contact weet te leggen met haar broer. De twee zijn totaal verschillende persoonlijkheden. Jakob is heel serieus en slim. Hij gaat aan de slag met hele belangrijke wetenschappers om het Enigma-raadsel te ontcijferen. Lizzie heeft haar eigen missie en wil weten wat het verhaal achter de verdwijning van hun moeder zit. Is er een verband tussen het Enigma-raadsel en de verdwijning van de moeder van Jakob en Lizzie?

Wat een heerlijk verhaal is ‘ Het raadsel van Bletchley Park’. De hoofdstukken zijn kort, wisselen tijdens het verhaal van perspectief waardoor je al lezende er achter komt dat Jakob duidelijk heel slim is en heel serieus, soms wat gereserveerd maar logisch gezien wat hij aan het doen is. Lizzie is een heerlijke spontane flapuit, alles komt op tafel maar daarbinnen zie je ook haar manier om om te gaan met het raadsel van de verdwijning van hun moeder. De onderlinge band tussen de broer en zus vond ik een genot om te lezen.

Het verhaal kent een zeer prettige schrijfstijl. Het is beeldend, mysterieus en met diepgang geschreven. Het blijft boeien tot de laatste letters. Dit verhaal is zeker voor liefhebbers van puzzels / codes / geheimschriften een echte aanrader. Gedurende het verhaal lees je over de codes kraken, het avontuur, maar ook het mysterieuze en het geheimzinnige van die tijd. En het beeldmateriaal maakt ook dat de nieuwsgierigheid aangewakkerd blijft.

Dit boek heeft in mijn ogen alle elementen voor een geweldig verhaal. Het spannende, mysterieuze, de band tussen de broer en zus, de humor met daarbij voor mij het element van de omgeving van de Tweede Wereldoorlog heeft mij dan ook heel wat leesplezier gegeven en nog een uitbreiding van mijn leeslijst.

Aan het eind van dit jaar zal het boek bij Passend lezen te beluisteren zijn als audioboek. Ik hoop dat Passend lezen het ook als brailleboek uit gaat brengen. Ik ben zeer nieuwsgierig naar een versie in braille. Zeker door het puzzel / code / geheimschrift element.

Meer recensies van MarlousVisser