herkenning en een spannend verhaal

MarlousVisser 09 februari 2025
‘Ingers wraak' geschreven door Folkert Oldersma kwam al een paar keer voorbij op Facebook.

Linksboven in de hoek op de cover staat ‘Hoogbegaafd in de knel’. Dit trok mijn interesse. Hoogbegaafd is een begrip waar ik in de thuissituatie ook mee te maken heb. Mijn interesse in de verwerking in het verhaal was dan ook gewekt. Van te horen ben ik ook nog even informatie gaan lezen over de auteur en dan blijkt het een auteur te zijn die ik niet ken, maar wel iemand die al een behoorlijk oeuvre heeft op zijn naam en tevens scenarioschrijver is van een aantal televisieseries. Zijn achtergrond in het werken met hoogbegaafde, hoogintelligente kinderen maakte de nieuwsgierigheid nog groter naar hoe het de worsteling met de hoogbegaafdheid van Inger in het verhaal zou terugkomen.

In ‘Ingers wraak’ lees je het verhaal van Inger. Zij ontdekt dat na het overlijden van haar vader een ICT-bedrijf met een uitvinding van hem ervandoor is gegaan. Het lijkt allemaal wat te maken te hebben met zijn dood. Ze gaat op zoek naar hoe het zit en wil hoe dan ook wraak nemen. Inger wordt gepest op school. Ze is erg handig met computers en wordt beschuldigd van hacking. Als ze dan ook nog eens toegang blijkt te hebben tot defensiegeheimen, moet ze vluchten.

Je leest het verhaal vanuit Inger. Ze verliest al jong haar vader. Ze krijgt via iemand waar haar vader heeft gewoond / geslapen wat spullen van hem. De schriften hebben haar interesse en nemen haar mee in een zoektocht rondom haar vader. verhaal dat je daarnaast leest rond haar hoogbegaafdheid in de klas en hoe ze zich staande moet houden vond ik boeiend en gaf veel herkenning. Het anders denken, andere woorden gebruiken, het uitstaan op school door onderpresteren, de plusklas, met ‘gelijkgestemden’, pesten zijn allemaal momenten die voor kinderen heel herkenbaar zullen zijn als ze het verhaal lezen.
De verhaallijn rondom de uitvinding van haar vader vond ik genoeg spanning bevatten en mooi om te lezen hoe Inger tegen haar hoogbegaafdheid aan liep, maar ook het verhaal rond haar vader kon gaan begrijpen in de vorm van herkenning.

Het verhaal las wel prettig. Zelf had ik wel een klein beetje moeite met sommige woordkeuzes. Daar struikelde ik zelf als lezer over en moest het een keer teruglezen om het te begrijpen. De verwerking van bepaalde stukken in een ander lettertype vond ik wat verwarrend lezen persoonlijk al kon ik het wel begrijpen waarom.

Het verhaal is in mijn ogen zeker geschikt voor kinderen vanaf elf jaar. Ik zou het boek ook aanraden op de HB scholen, maar ook de mensen die begeleiding geven aan hoogbegaafde kinderen en dit boek zeker aanraden om andere kinderen het te laten lezen. Het kan herkenning geven, maar ook gespreksstof door de herkenning in de dingen die Inger meemaakt op school om over te praten.

5 sterren is net teveel, 4 sterren doet het verhaal ook te kort. Dus 4,5 ster zeker omdat kinderen en volwassenen zich in dit verhaal kunnen herkennen en het kan helpen om met hoogbegaafdheid om te leren gaan.

Meer recensies van MarlousVisser