interessant maar toch wat lastiger lezen

MarlousVisser 08 maart 2025
Eerder mocht ik al ‘Rollenspel’, ‘Een jaar uit het leven van P.M.J.C.S’, ‘Het hoge woord’ en ‘Een vervlogen droom’ lezen. Deze 4 boeken las ik toen met groot plezier en interesse. De verwachtingen voor ‘Mantel van Schaamte’ waren bij aanvang dan ook wel wat meer. Zou ze me opnieuw kunnen boeien?
‘Mantel van schaamte’ is een vervolg op het eerder verschenen boek ‘Voordat alles beter werd’. Deze heb ik niet gelezen. In dat verhaal stonden twee homoseksuele paren centraal.
‘Mantel van schaamte’ gaat na zo’n twintig jaar verder. Jochem Tersluys krijgt een relatie met de Franse dame Anouk Langlois. Jochem en Anouk moeten samen strijden voor hun relatie, omdat er nogal wat vooroordelen binnen de families zijn rondom keuzes die het stel maakt met en voor elkaar. Geen gemakkelijke tijd voor beiden..
In dit verhaal komen onderwerpen als abortus, homoseksualiteit, misbruik in de katholieke kerk en euthanasie naar voren. Ik vond dit boeiende onderwerpen om te lezen al was het nu wel heel veel in een verhaal.
Het verhaal is opgebouwd aan de hand van dagboekfragmenten, brieven, e-mails en gesprekken. Toch vond ik het in dit verhaal minder prettig lezen. Ik vond het soms wat lastiger lezen en verloor ik af en toe het tempo of de interesse in het verhaal. De andere boeken hadden op een of andere manier een betere binding met het taalgebruik en de tijd waarin het verhaal zich afspeelde dan in dit verhaal.
Qua thema’s heeft het verhaal me wel geboeid maar op een of andere manier is dit verhaal anders dan de andere boeken. Jammer, want ik heb van de andere boeken enorm genoten.

Bedankt dat ik de kans kreeg het boek te lezen.

Meer recensies van MarlousVisser

Als Jolenes helikopter crasht in Irak, moet ze terugkeren naar het huwelijk en gezin dat ze onder hoogspanning achterliet. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.