Voor de liefhebbers van geschiedenis en ontroerende verhalen
Om het oude, witte huis te erven, moet Ellie een jaar doorbrengen op het afgelegen eiland Morwen, voor de ruige kust van Cornwall – een flinke uitdaging. Al snel ontdekt ze dat het eiland niet alleen een fijne plek is, maar ook antwoorden biedt op geheimen uit het verleden, waarvan de gevolgen verstrekkend zijn. Terwijl ze haar draai vindt in de kleine gemeenschap en vriendschappen sluit, ontrafelt ze het verleden van Patience en anderen. En waarom laat ze haar huis na aan Ellie?
Het verhaal wisselt tussen heden en verleden, beginnend in de Tweede Wereldoorlog. In het heden volg je Ellie, die haar moeder jong verloor en nu in haar familiegeschiedenis duikt met hulp van de eilandbewoners en barman Bran. In het verleden gaat het over Patience, een alleenstaande onderwijzeres die gedurende haar leven moeilijke keuzes maakte, met verstrekkende gevolgen.
Rebecca Alexanders schrijfstijl is vlot en meeslepend, met levendige details die je moeiteloos meenemen naar het eiland. De personages worden krachtig en herkenbaar neergezet, de focus ligt minder op diepgaande emoties maar meer op sfeer en handelingen. Langzaam wordt onthuld wat er zich heeft afgespeeld. Tegen het einde volgen een aantal heftige wendingen, die een beetje geforceerd aanvoelen, zowel in de keuzes van Ellie als in haar vaardigheden, maar ze weten de aandacht goed vast te houden.
‘De erfenis op het eiland’ gaat over familiegeheimen en de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog, de impact van keuzes en verlies, en de kracht van familie en liefde, terwijl het eiland een fijn thuis biedt. Met name de kracht van Patience, haar bereidheid tot zelfopoffering en het verhaal van haar zusje wisten mij echt te raken.
Deel één van de Cornwall-serie heeft me echt geboeid, en ik kijk er al naar uit om het volgende deel te lezen! Dit meeslepende familieverhaal, vol feelgood-elementen, is een heerlijke aanrader voor liefhebbers van geschiedenis en ontroerende verhalen.